Tuia Smaragd de la Pepiniera Calugareni
Tuia Smaragd de la Pepiniera Calugareni

Tuia Smaragd de la Pepiniera Calugareni

Tuia Smaragd de la Pepiniera Calugareni

Tuia sau Thuja este un conifer din familia Cupressaceae, cunoscut și sub denumirea de Arbovitae au Arborele Vieții. Tuia are, în general, o dimensiune medie, tulpină dreaptă cu scoarță brun-roșcată, o coroană piramidală. Acest arbore este originar din America de Nord și Asia.

Cea mai cunoscută specie de tuia care se cultivă în România este tuia occidentalis Smaragd. În mod natural atinge înălțimi de până la 20 m, dar, pe plaiurile mioritice, deseori este întâlnită ca un arbust mic. E o specie decorativă, are frunze persistente, moi și așezate împrejurul lujerului, colorate în verde mat și verde pal.

Cum și când se plantează tuia smaragd

Este un arbust care nu necesită condiții speciale sau o îngrijire deosebită, motiv pentru care se poate planta atât primăvara, cât și toamna.

Distanța la care se plantează tuia este foarte importantă, mai ales în cazul în care se dorește obținerea unui gard viu. Pentru asta este nevoie de xemplare de 1,2-1,5 metri înălțime, care se vor pune la distanță de 80 de centimetri între ele.

Pentru plantare se sapă o groapă cu 10-15 centimetri mai adâncă decât rădăcina arbustului și care să aibă de trei ori diametrul ghiveciului în care planta a crescut.

La plantarea arborelui de thuja se poate adăuga, pe fundul gropii, un îngrășământ pentru conifere, 1 lingură pentru plantele de 1 metru, 2 sau 3 pentru plantele mai mari de atât. Groapa în care se plantează se umple cu apă și așteaptă să se absoarbă. Apoi se nivelează cu pământ. Odată plantat, arborele se udă de două-trei ori pe săptămâna

Pentru a-i păstra sănătatea, se pot efectua și trei stropiri cu insecticide anual – primăvara, la mijlocul și la sfârșitul verii.

Cum se înmulțește tuia smaragd 

  • Prin semințe– Înmulțirea prin semințe este considerată cea mai eficientă. Astfel se obține un număr mare de plante. Puieții obținuți din semințe pot avea forme și culori diferite, din cauza hibridării.
  • Prin marcotaj – Presupune îngroparea unei o ramuri mai joasă din planta mamă, în pământ. Această ramură va prinde rădăcini și va da naștere unei noi plante, moment în care poate fi separată de plantă mama.
  • Prin butași- Butașii sunt, de fapt, fragmente de lujeri parțial lemnificați, de până la 10 centimetri lungime. Butășirea se face din luna august, chiar și până în decembrie, în rasadnițe. Butașii se introduc la distanțe de câțiva centimetri între ei. Se udă periodic, astfel încât solul să fie mereu ușor umed. Iarna, plantele trebuie protejate cu folie din plastic. După circa 1 luna, 1 luna și jumătate, ramurile vor avea rădăcini și pot fi plantate.

Tuia smaragd îngijire

Tuia este un arbust rezistent la factorii de mediu şi la boli. Totuşi, această plantă are nevoie de condiții prielnice pentru a se dezvolta cât mai armonios.

Tuia smaragd udare

Acest arbust are o rădăcină superficială şi este nevoie de o cantitate mare de apă pe perioada de secetă. Atunci când nu primește suficientă apă, se usucă de la exterior spre interior şi din partea superioară spre bază. Pe de altă parte, o cantitate prea mare de apă duce la asfixierea rădăcinilor şi chiar la putrezirea acestora. Pentru evitarea acestor probleme se asigură un drenaj bun.

Tuia smaragd fertilizare

Acest tip de conifer nu are nevoie de fertilizare decât dacă solul este are și este lipsit de substanțe nutritive. Totuși se pot face tratamente pentru tuia cu îngrășământ special pentru conifere și se recomandă ca acestea să se facă primăvara devreme.

Când și cum se tunde tuia smaragd 

Prin tăierea coroanei, se împrospătează aspectul și frunzișul . Precum pomii fructiferi, tuia smaragd se curăță îndepărtând ramurile uscate sau vârfurile prea crescute.

De asemenea, atunci când se tunde tuia, se pot corecta unele defecte de formă sau se pot obține forme deosebite, chiar spiralate.

Acest arbore se tunde o dată la doi trei ani, cea mai bună perioadă fiind sfârșitul iernii. În cazul în care arborele este plantat cu scopul de a forma un gard viu, atunci plantele trebuie tunse o dată pe an, în luna mai.

Cum se îngrijește tuia smaragd  în ghiveci

Acest arbore nu rezistă, de obicei, perioade îndelungate în ghiveci. Dacă planta este încă insuficient dezvoltată și rădăcinile sunt superficiale, poate fi puă în ghiveci și protejată, astfel, de îngheț în timpul iernii. Însă, odată cu venirea primăverii, poate fi cultivat în grădină, unde rădăcinile se pot dezvolta în voie.

Totuși, există și tipuri de tuia ce pot rezista mai mult în ghiveci. Unul dintre acestea este tuia oriental, care are dimensiuni mai mici și se poate adapta.

Curiozități despre tuia smaragd

Tuia mai este cunoscut și drept copacul vieții. Indienii au fost cei care l-au botezat arborele vieții, considerându-l un veritabil leac pentru multe boli. Indigenii preparau din frunzele arborelui diverse medicamente naturiste cu care tratau, în special, bolile de piele și anumite tipuri de inflamații.

Și în prezent, frunzele acestui arbore se folosesc în uz medicinal. Pentru asta se culeg frunzele, din care se prepară infuzie, decoct, tinctură. Preparatele din tuia obținute în medii protejate sunt recomandate în tratarea negilor, în combaterea parazitozelor intestinale, în tulburări de ciclu menstrual.

Comanda online tuia smaragd de la pepiniera Calugareni sau telefonic la 0766327586

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 46318

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner