spitale energie economie
spitale energie economie

Spitalele trebuie sa ia măsuri creative pentru a reduce amprenta de carbon

Pe măsură ce organizațiile medicale își sporesc angajamentele de a reduce gazele cu efect de seră, spitalele raportează progrese prin metode silențioase, cum ar fi schimbarea anesteziei, fixarea supapelor și resterilizarea dispozitivelor.

În urmă cu câțiva ani, Dr. Praveen Kalra, făcea cercetări pentru a pregăti o discuție despre anestezie când a citit un raport care l-a uimit: Se spunea că, în fiecare an, emisiile de la anestezicele folosite în operații dăunează climei la fel de mult ca și emisiile de dioxid de carbon de la 1 milion de mașini.

„Stai, este adevărat?” se întrebă medicul anestezist al Centrului Medical al Universității Stanford (SUMC). Kalra știa că majoritatea gazelor de anestezie nu sunt metabolizate de pacient, ci sunt expirate și captate în sistemele de ventilație care expulzează gazul din clădire și în atmosferă. Dar nu cunoștea amploarea daunelor aduse mediului. A săpat pentru mai multe informații și a găsit o altă surpriză neplăcută: unul dintre anestezicele comune folosite la SUMC, desfluranul, produce emisii de gaze cu efect de seră cu o rată de 2.500 de ori mai mare decât dioxidul de carbon.

Kalra a condus un efort pentru centrul medical din California de a elimina desfluranul în favoarea unor medicamente de anestezie mult mai puțin dăunătoare mediului, cum ar fi sevofluranul. Această schimbare a eliminat 1.200 de tone de emisii de gaze cu efect de seră în 2020, relatează Stanford Health Care.

Pe măsură ce spitalele își sporesc eforturile pentru a-și reduce amprenta de carbon, experiența SUMC ilustrează modalitățile creative în care înregistrează progrese, pe lângă proiecte de mare vizibilitate și impact, cum ar fi trecerea la energia solară și instalarea de ferestre eficiente din punct de vedere energetic. Deși astfel de investiții majore sunt esențiale, ele trebuie să fie completate de nenumărate schimbări în cele mai fundamentale moduri în care spitalele își desfășoară activitatea – cum ar fi resterilizarea instrumentelor chirurgicale neutilizate și utilizarea apei calde de la incineratorul de așchii de lemn al unui oraș pentru a încălzi clădirile.

Gândirea creativă este deosebit de importantă după ce 61 dintre cele mai mari spitale ale națiunii, companii din sectorul sănătății și organizații nonprofit, inclusiv AAMC , s-au alăturat angajamentului administrației Biden în domeniul sănătății privind clima luna trecută să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 50% până în 2030 și să ajungă la zero emisii nete până în 2050.

Îndeplinirea acestui angajament va avea un impact mare asupra mediului, având în vedere contribuția imensă a sectorului sănătății la emisiile de gaze cu efect de seră din întreaga lume. Un raport din 2019, Amprenta climatică a asistenței medicale , condus de organizația internațională nonprofit Health Care Without Harm, a concluzionat că „dacă sectorul sănătății ar fi o țară, ar fi al cincilea cel mai mare emițător [de gaze cu efect de seră] de pe planetă”. Cel mai mare contributor este Statele Unite, reprezentând 27% din amprenta globală de carbon din domeniul sănătății, se arată în raport.

Sistemele spitalicești care au lucrat pentru a-și reduce emisiile cu efect de seră și-au împărtășit lecțiile despre ceea ce funcționează, atât în ​​ceea ce privește schimbările fizice, cât și noile abordări de lucru cu personalul și comunitățile.

Proiecte-pilot: Centrul medical Wexner al Universității de Stat din Ohio (OSU) din Columbus a deturnat 50 de tone de plastic anual, transformându-l în recipiente reutilizabile pentru „objeturi ascuțite” – articole cu vârfuri și margini ascuțite, cum ar fi ace, seringi și dispozitive pentru a extrage sânge. . OSU are mii de recipiente pentru obiecte ascuțite în sălile de examen, săli de operație și în alte locuri și, la fel ca în majoritatea spitalelor, practica de rutină a fost de a arunca fiecare recipient când era plin, din motive de siguranță și igienă.

Echipa de durabilitate a centrului medical a lucrat cu un grup intern multidisciplinar pentru a utiliza recipiente reutilizabile pentru obiecte ascuțite în unele camere. Conținutul noilor containere a fost eliminat în siguranță printr-un vânzător, apoi containerele au fost curățate și repuse în circulație. Fiecare container poate fi folosit de până la 600 de ori, spune Dial.

„Folosim o abordare pilot pentru a testa lucrurile, deoarece dezavantajele sunt minime, iar potențialul de creștere este mare”, spune Aparna Dial, directorul senior pentru durabilitate și servicii strategice al OSU.

Testul a fost atât de eficient încât schimbarea a fost extinsă în centrul medical, spune Dial. Anul trecut, relatează OSU, acest proces a ținut peste 150.000 de dozatoare departe de gropile de gunoi.

Schimbări cu costuri reduse: Ian Hughes, manager de sustenabilitate la Rush University Medical Center din Chicago, admite că atunci când vorbim despre cum să salvăm planeta de schimbările climatice, controlul supapelor de aer condiționat „nu este super sexy”. Dar se plătește repede.

Rush a examinat recent sistemele de supape care rulează diferite funcții, cum ar fi încălzirea, aerul condiționat și umiditatea, care sunt controlate în principal de senzori și supape legate de un sistem de automatizare a clădirii. Centrul a găsit o mulțime de probleme mici, cum ar fi supapele care s-au blocat și sistemele de automatizare nu pornesc și dezactivează anumite funcții în cel mai eficient mod. De exemplu, un senzor care poate deschide un clapete pentru a lăsa aerul rece din exterior nu detecta corect că aerul din interior s-a încălzit prea mult. În același timp, un senzor care a detectat temperatura interioară caldă ar porni aerul condiționat.

„Am avut sisteme care se luptau singure”, spune Hughes. „Dacă supapele și senzorii nu funcționează la fel de bine cum ar trebui, aceasta înseamnă literalmente irosită energie.”

Rush fixează și înlocuiește supapele, actualizează setările de control și izolează țevi și supape, spune Hughes. Pe lângă scăderea consumului de energie și, prin urmare, a emisiilor de gaze cu efect de seră, Hughes proiectează că multe dintre schimbări se vor amortiza prin reducerea costurilor cu energia în mai puțin de doi ani.

Putere: O strategie cheie pentru succes a fost colaborarea cu întreprinderile locale și guvernul. Acum câțiva ani, orașul Burlington, Vermont, a abordat Centrul Medical al Universității din Vermont (UVMMC) cu o idee : Captați aburul rezidual și căldura care sunt create atunci când orașul arde așchii de lemn la o stație de generare, folosiți-l pentru a încălzi apa și conductați apa către centrul medical pentru a ajuta la încălzirea clădirilor. UMMMC i-a plăcut ideea, dar costul a fost prohibitiv, își amintește Stephen Leffler, MD, președinte și director de operațiuni al centrului medical.

Apoi, alte afaceri locale s-au alăturat proiectului, care au repartizat costurile între participanți. Orașul și compania locală de energie au mers înainte anul trecut cu planuri de construire a sistemului.

„Căutați parteneriate în cadrul comunității dvs.”, spune Leffler. „Proiectul cu aburi este fezabil pentru că orașul, centrul medical și alte companii locale vor să o facă.”

Consumabile: Dial, din OSU, copreședează consiliul consultativ de mediu pentru o organizație de achiziții de grup (GPO) de 1.500 de sisteme de sănătate din întreaga țară. Consiliul a stabilit linii directoare pentru achiziționarea de produse care îndeplinesc standardele de durabilitate – adică produsele îndeplinesc anumite standarde care implică materialele din care sunt fabricate (cum ar fi fără PVC) și reciclabilitatea lor. Amploarea puterii de cumpărare a acestor sisteme de sănătate combinate face ca furnizorii să fie fezabil din punct de vedere economic să furnizeze produse care îndeplinesc standardele.

„Odată ce avem standardele, putem influența piața pentru a crește cererea, astfel încât furnizorii să răspundă”, spune Dial. Ea raportează că 99% dintre produsele achiziționate prin GPO îndeplinesc standardele de sustenabilitate.

Gândește-te ce este aruncat afară

În sălile de operație (SAU), este o practică de rutină ca personalul să deschidă majoritatea dispozitivelor și consumabilelor care sunt la îndemână pentru o procedură – cum ar fi tampoanele și tubul IV suplimentar – chiar dacă este puțin probabil ca unele dintre articole să fie utilizate. Această precauție de înțeles de a avea articole gata de ridicat creează o mulțime de deșeuri, deoarece multe dintre articole sunt ambalate pentru sterilitate și nu pot fi reambalate pe loc.

„Rechizitele deschise și nefolosite sunt o sursă constantă de deșeuri în fiecare caz în sala de operare”, spune Helen Wilmot, șef de facilități și ofițer pentru durabilitate la Stanford Health Care, care include SUMC.

Stanford Health Care lucrează cu clinicienii pentru a evita stocarea excesivă a consumabilelor care sunt subutilizate în intervenții chirurgicale, spune Wilmot. Universitatea din California Davis Medical Center cere personalului medical să ia în considerare dacă unele articole pot fi lăsate în siguranță de pe cărucioarele medicale pentru proceduri specifice, astfel încât să fie mai puțin probabil să fie deschise în timpul pregătirii, potrivit Brad Simmons, administrator șef al UC Davis Health.

În plus, UC Davis Health colectează dispozitive selectate de unică folosință și le returnează vânzătorilor autorizați pentru a fi curățate, testate, sterilizate și reambalate. În anul fiscal 2022, sala de operare a centrului medical a colectat 10,25 tone de dispozitive de unică folosință pentru reprocesare, potrivit UC Davis Health.

În sala de operații, folie de plastic albastră care menține instrumentele medicale sterile este un produs major de deșeuri, deoarece nu este un tip de plastic care poate fi manipulat la majoritatea fabricilor de reciclare amestecate, ci trebuie să meargă la un reciclator specializat. UVMMC și UC Davis Health au încheiat un contract cu companii pentru a recicla ambalajul într-o varietate de produse, inclusiv cuve, chiuvete și genți personale. Luna trecută, raportează UC Davis Health, acea inițiativă a împiedicat aproximativ 1.000 de kilograme de folie albastră să ajungă la gropile de gunoi.

Uneori, piulițele și șuruburile realității împiedică planurile mărețe. Îți amintești de impulsul de acum câțiva ani de a elimina paiele de plastic?

„Am vrut să eliminăm în întregime paiele de plastic”, spune Dial de la OSU. „Am vrut să mergem la paiele compostabile.”

Dar unii pacienți trebuie să folosească paie flexibile din cauza limitărilor de mobilitate, mai ales atunci când sunt în pat.

„Nu am putut găsi un pai compostabil, pliabil”, își amintește Dial. Așa că centrul medical OSU a trecut la paiele compostabile în anumite zone, dar păstrează paiele din plastic flexibile pentru pacienții care au nevoie de ele.

„Îngrijirea pacientului este cel mai important lucru”, spune Dial.

Compromisul de paie reflectă recunoașterea în rândul managerilor de sustenabilitate că nu pot dezvolta noi proceduri singuri, apoi transferă povara personalului spitalului deja supraîncărcat. Pentru a obține acceptul total din partea personalului și pentru a se asigura că ideile de conservare pot funcționa pe secții, spitalele dezvoltă echipe și grupuri de lucru din toate domeniile pentru a ajuta la elaborarea, testarea și realizarea ideilor.

Această planificare include determinarea de ce sprijin va avea nevoie personalul pentru a urma noile proceduri, cum ar fi facilitarea comenzii de consumabile care respectă standardele de mediu și oferirea de ajutor administrativ.

„Trebuie să le oferiți sprijin pentru managementul proiectelor”, spune Wilmot de la Stanford Health Care. „Nu le poți pune pe toate pe spate.”

Managerii de sustenabilitate au descoperit, de asemenea, că schimbările vor fi implementate mai pe scară largă și cu entuziasm dacă sunt văzute ca mai mult decât doar o parte a unui mod cultural. În timp ce oamenii doresc să ajute mediul înconjurător, predarea lor despre a face ceea ce trebuie nu produce schimbări fundamentale în cultura și procesele de afaceri.

„Dacă abordezi acest lucru drept catastrofant [despre mediu], oamenii vor dezactiva”, spune Wilmot.

„Aflați ce le pasă oamenilor”, sfătuiește Dial la OSU. „Poate că durabilitatea sau schimbările climatice nu sunt cârligul de la început. Poate este eficiența, economiile de costuri sau implicarea comunității.

„Întotdeauna începe cu construirea încrederii și a relațiilor.”

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 1

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner