Promoveaza-ti afacerea si beneficiezi de 20% discount la abonamentul anual !
certificat covid

S-a prelungit perioada de valabilitate a certificatului digital COVID cu un an de zile

Ultimele noutăți

Cât timp este valabil certificatul digital al UE privind COVID?

La 13 iunie 2022, Consiliul și Parlamentul European au convenit asupra prelungirii Regulamentului de instituire a certificatului digital al UE privind COVID. Consiliul a adoptat acest regulament la 28 iunie 2022.

Prin extinderea regulamentului actual, care urmează să expire la 30 iunie 2022, certificatul va fi prelungit cu un an, până la 30 iunie 2023.

Acest lucru va asigura faptul că persoanele care călătoresc își pot utiliza în continuare certificatul digital al UE privind COVID pentru a călători în Uniune în țările în care sunt încă necesare aceste certificate de călătorie. Cu toate acestea, regulamentul nu impune statelor membre utilizarea unor astfel de certificate.

Toți cetățenii UE care

  • au fost vaccinați
  • au un rezultat negativ la un test
  • s-au vindecat de COVID-19

pot demonstra acest lucru prin intermediul unui certificat digital numit certificatul digital al UE privind COVID.

Certificatul este eliberat gratuit de autoritățile lor naționale și este recunoscut de toate cele 27 de state membre ale UE, precum și de o serie de țări din afara UE.

Certificatul este disponibil într-o limbă națională și în engleză. Acesta constă dintr-un cod QR afișat pe un dispozitiv (cum ar fi un telefon inteligent sau o tabletă) sau tipărit și o semnătură digitală, verificată prin intermediul EU Gateway.

De când este activ certificatul digital al UE privind COVID?

Certificatul a devenit activ începând cu 1 iulie 2021 și este gratuit. A fost valabil inițial pentru o perioadă de numai un an. La 13 iunie 2022, valabilitatea a fost prelungită cu încă un an, până la 30 iunie 2023.

Începând cu 1 februarie 2022, perioada de acceptare a certificatului digital al UE privind COVID va fi de 9 luni (270 de zile), începând cu data administrării ultimei doze din ciclul primar de vaccinare.

Cum facilitează certificatul digital al UE privind COVID călătoriile în interiorul UE?

Certificatul vă permite să călătoriți mai ușor prin UE, constituind dovada că ați fost vaccinat, că ați obținut un rezultat negativ la testul de depistare a COVID-19 sau că v-ați vindecat după ce ați contractat boala. Consiliul a adoptat acest regulament la 28 iunie 2022.

Certificatul digital al UE privind COVID poate fi verificat rapid și ajută la preîntâmpinarea utilizării certificatelor false în întreaga UE.

Certificatul nu este un document de călătorie. Nu este suficient pentru a putea călători, aveți nevoie în continuare de pașaport sau de o altă formă de identificare.

De asemenea, pentru a călători, nu este obligatoriu să aveți certificatul, dar posesia lui ar trebui să vă ușureze călătoriile. Dacă aveți un certificat digital al UE privind COVID, ar trebui, în principiu, să fiți scutit de testare sau carantină.

Cum pot obține certificatul digital al UE privind COVID?

Există trei modalități de obținere a unui certificat digital al UE privind COVID:

  • vaccinare
  • vindecare în urma unei infectări cu SARS-CoV-2
  • obținerea unui rezultat negativ la testul de depistare a COVID-19

Notă: Testele recunoscute de certificat includ testele de amplificare a acizilor nucleici (NAAT), cum ar fi testele RT-PCR, și testele antigenice rapide (RAT). Călătorii ar trebui să verifice întotdeauna care sunt normele aplicabile, și anume ce teste sunt acceptate la punctele de tranzit și de destinație pentru a fi scutit de restricțiile impuse liberei circulații. Testarea anticorpilor nu este recunoscută, deși acest lucru s-ar putea schimba după lansarea sistemului.

Cetățenii UE care au fost vaccinați într-o țară din afara UE pot solicita certificatul digital al UE privind COVID din partea statului membru de cetățenie sau de reședință. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vă adresați statului membru de cetățenie sau de reședință.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum, evaluează pagina !