Screenshot 2022 07 13 at 12 27 35 New World Bank country classifications by income level 2022 2023
Screenshot 2022 07 13 at 12 27 35 New World Bank country classifications by income level 2022 2023

România este acum clasificată oficial drept „cu venituri mari” conform Băncii Mondiale

Banca Mondială repartizează economiile lumii la patru grupuri de venituri – venituri scăzute, mijlocii de jos, mijlocii superioare și venituri mari. Clasificările sunt actualizate în fiecare an la 1 iulie și se bazează pe VNB pe cap de locuitor al anului precedent (2021). Măsurile VNB sunt exprimate în dolari SUA (USD) și sunt determinate folosind factori de conversie derivați conform metodei Atlas .

Clasificările se pot schimba din două motive:

  1. Modificări ale VNB-ului Atlas pe cap de locuitor: în fiecare țară, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează nivelul VNB-ului Atlas pe cap de locuitor. Revizuirile pentru îmbunătățirea estimărilor și metodelor conturilor naționale pot avea, de asemenea, un impact. Datele actualizate privind VNB-ul Atlas pe cap de locuitor pentru 2021 pot fi accesate aici .
  2. Modificări ale pragurilor de clasificare: pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor fixe în termeni reali, acestea sunt ajustate anual în funcție de inflație utilizând deflatorul drepturilor speciale de tragere (DST) , o medie ponderată a deflatorilor PIB-ului din China, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite. , și zona euro. Noile praguri pentru Atlas VNB pe cap de locuitor sunt următoarele:

Economia Belizei a fost grav afectată de pandemia de COVID-19 în 2020 și s-a mutat în grupul cu venituri medii-inferioare. În 2021, creșterea economică a revenit, condusă de activități și investiții legate de turism, aducând Belize înapoi la clasificarea anterioară ca țară cu venituri medii superioare.

Economiile din Panama și România au fost, de asemenea, afectate de pandemia COVID-19 în 2020 și s-au mutat în grupul cu venituri medii superioare. În 2021, ambele au cunoscut o revenire puternică, readucându-i în grupul cu venituri mari.

Pentru al unsprezecelea an consecutiv, PIB-ul real pe cap de locuitor al Libanului a scăzut în 2021, iar țara a cunoscut și o depreciere bruscă a cursului de schimb. Prin urmare, Libanul, o țară cu venituri medii superioare de aproape 25 de ani, trece acum în grupul cu venituri medii inferioare.

Economia Palau a cunoscut o tendință descendentă din 2016. Turismul și industriile conexe au fost grav afectate de pandemie, iar fluxurile comerciale au fost perturbate. În timp ce Palau a fost o țară cu venituri mari din AF18, acum se va muta în grupul cu venituri medii superioare.

În timp ce o revenire a prețului cuprului a impulsionat PIB-ul Zambiei în 2021, o deteriorare bruscă a ratelor de schimb a dus la o scădere semnificativă a VNB-ului Atlas pe cap de locuitor exprimat în dolari SUA, reclasificând țara în grupul cu venituri mici.

Trebuie remarcat faptul că Venezuela, clasificată ca țară cu venituri medii-superioare până în anul fiscal 21, a fost neclasificată de atunci din cauza indisponibilității datelor.

Mai multe informatii

Informații detaliate despre modul în care Banca Mondială clasifică țările sunt disponibile aici . Pagina de țări și grupuri de creditare oferă o listă completă a economiilor clasificate în funcție de venit, regiune și statutul de creditare al Băncii Mondiale și include linkuri către clasificările anilor anteriori. Tabelele de clasificare includ țările membre ale Băncii Mondiale, împreună cu toate celelalte economii cu populație mai mare de 30.000 de locuitori.

Aceste clasificări reflectă cele mai bune cifre disponibile pentru VNB pentru 2021, care pot fi revizuite pe măsură ce țările publică estimări finale îmbunătățite.

În țările în care sunt utilizate rate de schimb duble sau multiple, cursul de schimb utilizat pentru a converti unitățile valutare locale în USD este o medie a acestor rate de schimb, cu condiția să fie disponibile datele necesare.

Datele pentru VNB , VNB pe cap de locuitor , PIB , PIB PPA și Populație pentru 2021 sunt acum disponibile în Catalogul de date deschise al Băncii Mondiale. Rețineți că acestea sunt estimări preliminare și pot fi revizuite. Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați data@worldbank.org .

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner