Panouri solare pentru apa calda si panouri solare fotovoltaice
Panouri solare pentru apa calda si panouri solare fotovoltaice

Panouri solare pentru apa calda si panouri solare fotovoltaice

Analizând performanța unui sistem de energie solară, am putut observa că acesta produce energie pe tot parcursul anului. În cele mai înnorate luni ale anului, cantitatea de energie produsă scade deoarece zilele sunt mai scurte. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că producția de energie nu necesită strălucirea soarelui în mod constant (chiar și în zilele înnorate panourile produc energie), important este ca radiația solară să ajungă la panouri prin nori. Prin urmare, chiar și în lunile de iarnă, când producția este de aproximativ 10% din potențialul anual total, aceasta este suficientă ca să reducă destul de mult factura la energia electrică.

Este important sa intelegem ca tehnologia pentru panourile solare de apa nu este aceeasi cu tehnologia panourilor solare fotovoltaice. Principiul de functionare de baza pentru ambele panouri solare este acelasi. Ele absorb energia bruta de la soare si o convertesc in energie utilizabila. Diferenta principala intre panourile solare fotovoltaice si panourile solare pentru apa calda se regaseste in modalitatea de functionare.

Panoul fotovoltaic se bazeaza pe efectul de conversie a unui foton (unitatea de masura a luminii) care la impactul cu o suprafata fabricata din materiale special care genereaza un electron. Panoul solar pentru apa calda, pe de alta parte, utilizeaza lumina solara pentru a incalzii un lichid (poate fi apa sau alte lichide)

Conversia unui foton are loc doar pe anumite materiale numite semiconductori (cum ar fi siliconul – mono-cristalin, policristalin si amorf) care dupa niste proceduri chimice, permite generarea unui curent electric prin expunere la lumina. Acesti semiconductori sunt asezati in staturi subtiri ce formeaza nucleul celulei solare, care este elementul de baza a panoului fotovoltaic ce produce un curent direct.

Celulele solare sunt integrate in structuri mai mari numite panouri solare fotovoltaice prin care se pot obtine valorile dorite de curent si voltaj. Folosind invertoare curentul direct este transformat in curent alternativ utilizat in gospodarii.

Principiul de functionare a panourilor solare pentru apa calda este mult mai putin sofisticat, dar la fel de folositor pentru generarea de energie utilizabila ca si in procesul fotovoltaic. Aceasta conversie are loc in diferite echipamente ce depind de temperatura la care fluidele utilizate se pot incalzii. Sistemele solare pentru apa calda utilizate in gospodarii pot reduce costul cu electricitatea avand in vedere ca incalzirea apei calde se efectueaza direct de la soare si apoi apa calda este stocata in boilere speciale.

Sistemele cu panouri fotovoltaice produc electricitate direct cu ajutorul energiei solare.

Exista 2 tipuri de sisteme fotovoltaice: On-Grid (legate la retea) si Off-Grid (independente pe baterii). Primele ofera posibilitatea de a fi conectate la reteaua nationala de electricitate si astfel se poate utiliza energia solara pe timpul zilei iar pe timpul noptii sa se utilizeze energia din retea. Sistemele Off-Grid ofera independenta energetica dar pentru acesta sunt necesare bancuri de baterii ce sunt incarcate pe timp de zi si utilizate pe timp de noapte.

Sistemele solare pentru apa calda sunt utilizate de cele mai multe ori pentru incalzirea apei. In general ele functioneaza combinat cu centralele termice (gaz, lemne, peleti) care incep sa functioneze cand temperatura in boiler scade sub o anumita valoare. Prin urmare aceste sisteme pot furniza apa calda pe tot parcursul unui an chiar si in zonele reci. Sistemele solare se pot utiliza si pentru incalzirea gospodariilor dar aceasta practica este mai rara si este folosita in tarile nordice mai mult.

Atat sistemele fotovoltaice cat si sistemele solare pentru apa calda pot oferi independenta energetica sau termica si pot fi o solutie de incredere mai ales in zonele izolate unde nu exista posibilitatea de a conecta gospodaria la retelele nationale de electricitate sau gaz si astfel se poate asigura confortul necesar a unei case de vacante beneficiind de apa calda, electricitate pentru iluminat, televizor, telefon sau alti consumatori cum ar fi pompa apa.

Panourile solare sunt soluția perfectă pentru orice locuință. De ce? Pentru că pe timp de vară factura de curent, de gaze, de lemne este pe zero, apa caldă fiind obținută cu ajutorul acestor panouri solare. Primăvara și toamna se poate merge cu factură zero la aceste utilități. Bineînțeles că trebuie să fie calculate, trebuie un anumit număr de panouri, ca să facă față dimensiunii locuinței.

Recomandari:

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 43659

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner