g24keykw3pa91
g24keykw3pa91

Numarul mamelor adolescente in Romania

Fenomenul mamelor minore este unul cronicizat în România, susţin reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii, fiind afectate în principal fetele cu acces îngreunat la educaţie şi sănătate şi care devin mame fără a fi pregătite fizic, emoţional şi social.

Peste 700 de adolescente din judeţul Iaşi au devenit mame în anul 2020, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, în timp ce în România unul din zece nou-născuţi provine din mame adolescente.

Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate şi a situaţiei sociale a gravidelor şi mamelor vulnerabile din zonele rurale din judeţul Iaşi precum şi a copiilor acestora, Organizaţia Salvaţi Copiii a derulat programul Sănătatea mamei şi a copilului, una dintre localităţile vizate fiind Mironeasa.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei Salvaţi Copiii, cea mai mare parte a populaţiei din comuna ieşeană Mironeasa a absolvit cel mult gimnaziul, îşi câştigă existenţa din agricultură şi locuieşte în condiţii precare în locuinţe supraaglomerate şi nu are acces la apă curentă sau la curent electric.

De asemenea, controlul gravidelor în timpul sarcinii este foarte scăzut din cauza accesului limitat al fetelor şi femeilor la servicii medicale, dată fiind lipsa resurselor financiare precum şi distanţa mare faţă de primul spital. Localitatea se află la o distanţă de 40 de kilometri faţă de Iaşi.

Specialişti ai Organizaţiei Salvaţi Copiii alături de medici voluntari din cadrul Asociaţiei Caravana cu Medici Filiala Iaşi s-au deplasat în comuna Mironeasa pentru a oferi servicii medicale, sociale şi educaţionale pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în cinci ani.

În spaţiile puse la dispoziţie de Primăria Mironeasa, fetele şi femeile vulnerabile din comunitate au fost consultate gratuit şi au beneficiat de recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale, ecografii abdominale şi sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii şi îngrijirea nou-născutului.

S-au implicat voluntar medici specialişti şi rezidenţi în radiologie, imagistică medicală şi obstetrică ginecologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi.

„Fenomenul mamelor minore este unul cronicizat în România, despre care vorbim statistic, an de an. Dar aici nu e vorba despre statistică, ci despre copile care de multe ori au acces îngreunat la educaţie şi la servicii medicale şi care devin mame fără a fi pregătite fizic, emoţional şi social. Salvaţi Copiii România lucrează direct în comunităţile vulnerabile, mergem acolo cu medici, voluntari şi asigurăm monitorizarea medicală pentru fetele şi femeile vulnerabile”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Unul din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente, potrivit datelor statistice. Astfel, dintre cele 198.302 de naşteri înregistrate în România în 2020, 731 provin de la fete sub 15 ani şi 17.366 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani.

Judeţul Iaşi ocupă a patra poziţie pe ţară, cu 719 adolescente care au devenit mame în 2020.

În Uniunea Europeană, aproape 30 la sută din mamele minore (sub 18 ani) provin din ţara noastră, respectiv 8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene.

Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 64 de comunităţi rurale defavorizate, din 16 judeţe, cu 74.880 de mame, gravide şi copii până în cinci ani.

„Caravana de control pentru fetele şi femeile din zonele rurale” ţinteşte un număr de aproximativ 2.500 de fete şi femei vulnerabile din zonele rurale defavorizate din trei judeţe din România, Iaşi, Braşov şi Constanţa.

Conform statisticilor realizate pentru anul 2020, din 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani care au devenit mame în 2020 în statele membre UE, iar 731 dintre ele sunt din România.

„Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de naşteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat. În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce”, se arată într-un comunicat dat publicităţii lui de organizaţia Salvaţi Copiii.

Judetele cu cele mai multe mame minore

Peste 30% din mamele minore din UE sunt din România. Cele mai multe tinere care au născut provin din: Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor (52) și Dolj (52), Brașov (40), Argeș (29), Sibiu (28), Bacău (26), Constanța (24), Satu Mare (23), Dâmbovița (22 de fete sub 15 ani au devenit mame în 2020).

Cele mai puține minore care au născut sunt din Gorj, unde în 2020, doar patru adolescente au devenit mame. În Mehedinţi, Tulcea şi Brăila s-au înregistrat 6 naşteri la o vârstă sub 15 ani, pentru fiecare, iar în Vâlcea, Neamţ, Botoşani, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud, 7 fete au născut la vârsta de 15 ani.

Mamele adolescente ajung la o stimă de sine scăzută

Experta a mai spus că specialiștii au descoperit din discuțiile cu tinerele mame că acestea ”se confruntă și cu anumite elemente legate și de un impact psiho-emoțional care duc la o stimă de sine scăzută”.

”Sunt determinanți sociali ai problemelor de sănătate ale mamelor adolescente cum este sărăcia sau un nivel educațional scăzut. Au apărut probleme legate de lipsa actelor de identitate, sau migrația externă a părinților mamelor adolescente.

Însă, la fel de relevante sunt și prejudecățile și stereotipurile atunci când vine vorba despre sarcină.

Există de asemenea, discuții despre educație parentală ca ambii părinți să fie și mai mult implicați și responsabilizarea mai mare a taților dar și a familiei extinse dar și discuții despre nevoia de suport psihologic”, a mai spus Crina Mureșanu.

Proiectele ONG-urilor pentru familiile cu mame adolescente

10.200 de părinți adolescenți și tineri (sub 25 de ani) vor putea primi educație și sprijin pentru a-și crește bebelușul, prin intermediul a 1.700 de asistenți medicali comunitari ce vor beneficia de formare în nutriția și îngrijirea copilului mic în cadrul proiectului Educație și sprijin pentru părinții adolescenți și tineri, inițiat de Asociația SAMAS și UNICEF în România în septembrie 2021.

Una din patru mame din UE care nu a împlinit vârsta majoratului este din România

Datele ultimului barometru Eurostat arată că 23% dintre mamele minore din UE trăiesc în România, unde peste 8.600 de tinere fete au devenit mame înaintea majoratului, iar 725 dintre ele au un copil la vârste mai mici de 15 ani.

Prin comparație, state ca Danemarca, Slovenia și Luxemburg înregistrează sub 50 de nașteri anual la mame sub 18 ani. Există și trei țări europene – Finlanda, Danemarca și Olanda – în care nicio fată sub 15 ani nu a devenit mamă în anul 2018.

Vârsta medie a primei sarcini în cazul fetelor adolescente care au experimentat o sarcină este de 15,4 ani, conform SSR 2016, iar cea a primei nașteri este de 15,8 ani, limita inferioară, adică cea mai tânără mamă, fiind de 13 ani, respectiv 14 ani.

Majoritatea fetelor afirmă că partenerul primei relaţii sexuale le era iubit, logodnic sau prieten, 5% dintre adolescente menţionează agresiunea sexuală/violul şi 40% nu au vrut să declare în ce relaţie se aflau cu tatăl copilului la prima sarcină. Ţinând cont şi de vârsta adolescentelor la prima sarcină menționată mai sus, faptul că atât de multe nu voiau să declare în ce relaţie se aflau cu tatăl copilului arată vulnerabilitatea acestei relaţii.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner