Meta Introduce Abonament cu Taxa pentru Utilizatorii Europeni de Facebook si Instagram

Meta Introduce Abonament cu Taxă pentru Utilizatorii Europeni de Facebook și Instagram

Recent, Meta a anunțat implementarea unei opțiuni de abonament pentru utilizatorii europeni de Facebook și Instagram, declanșând ample discuții și chiar ridiculizări, unele persoane din România etichetând noua taxă drept „taxa de prost”. Abonamentul, care costă aproximativ 13 euro pentru utilizatorii de aplicații mobile, reflectă comisioanele percepute de magazinele de aplicații și este stabilit la un tarif mai mare decât taxa de 9,99 euro pentru utilizatorii de desktop​1​.

Răspunsul Meta la Regulamentele UE

Această decizie survine după ce UE a aplicat o amendă de 1,3 miliarde de euro companiei Meta pentru încălcarea vieții private prin transferul datelor utilizatorilor europeni către servere din SUA fără consimțământ. Astfel, noua taxă face parte din eforturile Meta de a se conforma Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR) al UE​2​.

Deși abonamentul oferă o experiență fără reclame, este important de menționat că abonamentul inițial acoperă toate conturile asociate cu Centrul de Conturi al utilizatorului. Cu toate acestea, începând cu martie 2024, Meta va percepe o taxă suplimentară pentru fiecare cont adițional — 6 euro pe lună pentru utilizatorii web și 8 euro pentru utilizatorii de aplicații mobile​3​.

Schimbarea Paradigmei în Social Media

Mișcarea Meta reprezintă o schimbare semnificativă de la modelul tradițional susținut de reclame, pentru care compania continuă să militeze, în ciuda noilor opțiuni de abonament în UE, EEA și Elveția​2​. Această schimbare ar putea prevesti o tendință în industrie, deoarece alte platforme explorează de asemenea modele de abonament. De exemplu, X (fostul Twitter) testează o taxă anuală de 1 dolar pentru utilizatorii noi din Filipine și Noua Zeelandă pentru acces la funcții de bază precum repostarea, aprecierea și răspunsul la postări​2​.

Introducerea taxei a fost întâmpinată cu scepticism, dar și interes, putând schimba peisajul rețelelor sociale de la un model predominant gratuit și susținut de reclame, la unul care include opțiuni pe bază de abonament. Această schimbare face parte dintr-un trend mai larg, în timp ce companiile caută noi surse de venit în răspuns la presiunile regulatorii și așteptările în evoluție ale consumatorilor privind intimitatea și utilizarea datelor​4​.

Revenirea Financiară a Meta

În ciuda noului model de abonament, Meta a raportat o creștere a veniturilor din reclame pentru trimestrul încheiat în septembrie, cu o creștere de 23% față de anul anterior, deși compania rămâne precaută în ceea ce privește proiecțiile de vânzări de reclame pentru viitor, datorită incertitudinilor globale precum conflictul continuu din Orientul Mijlociu​5​.

Răspunsul bazei de utilizatori este încă incert, dar taxele de abonament marchează o schimbare notabilă în modul în care giganții social media abordează echilibrul între experiența utilizatorului, intimitate și generarea de venituri pe piața europeană.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota !

Media / 5. Voturi:

Fii prima persoana care voteaza !