crampe dureri acdominale 769 385
crampe dureri acdominale 769 385

Iasi: Două fiole împărțite la cinci pacienți

„Când efectul anesteziei a trecut, efectiv pacienții urlau de durere în saloanele lor și nici măcar Algocalmin nu era. Un medic a trimis o asistentă să împrumute două fiole pe care le-au împărțit la cinci pacienți”, precizează surse din spital. Pe foaia de observație ar fi fost scris că medicamentele lipseau din farmacia spitalului.

O altă sursă din spital susține că în Clinica de Cardiologie lipsește „noradrenalină”, folosită în caz de urgență pentru a crește tensiunea arterială până la valori normale, inclusiv pentru resuscitarea pacienților. De asemenea, probleme sunt și în Clinica de Gastroenterologie, de unde la un moment dat lipsea Omeprazolul, medicament folosit în afecțiuni gastrointestinale. „Există o fluctuație în ceea ce privește stocurile, nu poți spune că e o lipsă generalizată. Dar se întâmplă ca azi să ai un medicament, mâine să se termine altul, pare că este o lipsă de previziune, de coerență a celor care se ocupă de achiziții”, a precizat o altă sursă din spital.

Furnizorii de medicamente nu își onorează livrările

Reprezentanții Spitalului „Sf. Spiridon” au precizat însă într-o adresă oficială către DSP că nu au existat disfuncționalități majore în urma cărora pacienții să aibă de suferit, au lipsit unele medicamente, dar pentru perioade scurte de timp. Într-un răspuns oficial, oferit Ziarului de Iași, conducerea unității medicale a explicat că problema furnizării medicamentelor este cauzată de mai mulți factori, unul dintre ele fiind întârzierea în livrarea comenzilor.

„O situație întâlnită mai des în ultima perioadă, cu pregnanță din luna februarie 2022 până în prezent, este reprezentată de faptul că, din ce în ce mai mulți furnizori de medicamente transmit adrese de negație la livrare, fiind afectate toate termenele de livrare de la producători în contextul geo-politic actual, ce afectează piața medicamentelor cu prețuri în creștere continuă. În alte cazuri, furnizorul unic pentru un anumit produs nu se prezintă la licitație din cauza instabilității prețurilor”, a mai precizat prof. dr. Dan Timofte, managerul spitalului, în răspunsul oferit.

Managerul mai spune și că există un volum foarte mare de muncă la servicul de achiziții publice, personalul este insuficient pentru nevoile spitalului, iar salarizarea nu este una atractivă pentru potențialii candidați. Conducerea spitalului a explicat că într-un singur an, în perioada 2021 – 2022, au plecat zece salariați de la Serviciul de Achiziții Publice, în acest moment fiind doar șapte angajați care se ocupă de toate achizițiile unității medicale.

 

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 2 / 5. Voturi: 1

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner