Guvernul Romaniei va extinde schema de sprijin energetic
Guvernul Romaniei va extinde schema de sprijin energetic

Guvernul României va extinde schema de sprijin energetic

Guvernul României a extins joi o schemă de sprijin pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile mici de creșterea facturilor la energie până la sfârșitul lunii august 2023 și va aplica o taxă suplimentară pe întreg lanțul de aprovizionare cu energie.

România a plafonat facturile de gaz și energie pentru gospodării, întreprinderi mici, spitale, școli și instituții publice până la anumite niveluri de consum lunar și a compensat furnizorii pentru diferența din noiembrie anul trecut.

Prima schemă de plafon și compensare a durat până în martie. Al doilea a fost inițial programat să se desfășoare până la sfârșitul lunii martie 2023 și a costat aproximativ 16 miliarde de lei (3,3 miliarde de dolari).

Guvernul a aprobat noi măsuri într-o ședință de joi. Pe lângă prelungirea cu cinci luni a termenului limită pentru schema, modificările includ reducerea cu 15% a nivelurilor lunare de consum care vor beneficia de plafoanele de preț și aplicarea unei taxe de contribuție la un fond de tranziție energetică pentru producătorii de energie și gaze, precum și pentru comercianți.

Guvernul a stabilit și un plafon pentru prețul mediu ponderat de achiziție a energiei electrice pe care îl va folosi pentru a compensa furnizorii și a introdus o amendă de 5% din cifra de afaceri care poate fi aplicată comercianților sau furnizorilor pentru vânzări succesive menite să majoreze artificial prețurile energiei.

„Măsurile vor descuraja comportamentele speculative pe piețele de energie electrică și gaze naturale”, a spus premierul Nicolae Ciucă înainte de ședința de guvern.

Schema de sprijin modificată, care a fost aprobată printr-un decret fără consultare publică, este de așteptat să coste în total 12 miliarde de lei la o rată de 1 miliard de lei pe lună, a spus ministrul Finanțelor Adrian Caciu, pentru a fi neutralizată de noua taxă.

„Suntem la a treia încercare de a găsi o soluție la o problemă care îi privește pe toată lumea”, a spus Radu Burnete, directorul patronatului Concordia, una dintre cele mai mari din țară.

„Un decret de urgență despre care aflăm cu puțin timp înainte de aprobare nu respectă legea sau interesul public”.

Schema de sprijin energetic este văzută ca un risc major pentru deficitul bugetar deja mare al României, capacitatea guvernului de a reduce deficitul fiind principalul motor al ratingului său de credit.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 5465

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner