termostat
termostat

Economisiți sute de lei setând boilerul la această temperatură exactă

O simplă răsucire a unui cadran vă poate economisi bani mari la facturile de utilități.

Nu ne costa prea mult un duș fierbinte după o zi lungă și stresantă. Dar dacă ești ca mine, plăcerea ta este întotdeauna temperată de gânduri sâcâitoare despre costul încălzirii apei. Această îngrijorare nu este degeaba: încălzirea cu apă caldă poate reprezenta 14% până la 18% din factura medie la utilități, spun specialistii in energie de la HomeFort.

Probabil ați observat deja că facturile dumneavoastră la utilități au fost mai scumpe decât de obicei anul acesta, în special gaz și electricitate. Potrivit HomeFort aceste prețuri la energie vor crește doar mai semnificativ pe parcursul verii. Asta înseamnă că economisirea banilor va fi o prioritate.

Dacă doriți să economisiți bani, luând în considerare încălzitorul de apă caldă (și consumul de apă caldă) este un loc bun de început. Iată ce trebuie să știi pentru modalități mai ușoare de a reduce costurile, încercați pur și simplu să stingeți luminile și să spălați rufele într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor. De asemenea, puteți lua în considerare cumpărarea unui termostat inteligent sau a altor dispozitive inteligente care economisesc energie.

Temperatura perfectă pentru a seta un încălzitor de apă caldă

Dacă sunteți în căutarea unui răspuns scurt, temperatura perfecta este de aproximativ 49 de grade Celsius. Multe încălzitoare de apă sunt setate la 60 de grade Celsius conform specificațiilor din fabrică, dar scăderea temperaturii poate duce la economii de energie de la 4% până la 22% și până la 400 euro, potrivit HomeFort. Chiar și cu setarea inferioară, nu ar trebui să aveți probleme cu dușul si apa vasului suficient de fierbinte.

Și setarea implicită de 60 C poate să dispară din manualele recente de instalare pentru marii producători de încălzitoare rezidențiale de apă .

Temperatura mai scăzută ar putea avea mai mult de-a face cu evitarea opăririi decât cu economisirea energiei. Deoarece 60 grade C poate provoca arsuri de gradul doi și trei în cinci secunde, scăderea temperaturii încălzitorului de apă vă poate proteja atât de durerile financiare, cât și de cele fizice.

Schimbarea termostatului încălzitorului dvs. de apă caldă ar trebui să fie o simplă chestiune de a roti un cadran sau de a introduce o temperatură. Dacă nu sunteți sigur unde se află termostatul sau cum să îl citiți, puteți consulta manualul de utilizare sau puteți discuta cu un profesionist autorizat de la HomeFort.

După reglarea încălzitorului de apă caldă, HomeFort recomandă efectuarea unui test simplu, deoarece citirea proprie a dispozitivului poate fi inexactă. Odată ce ați făcut schimbarea, deschideți robinetul de apă caldă cel mai îndepărtat de boilerul dvs. și măsurați temperatura cu un termometru. Dacă nu se potrivește cu temperatura țintă, du-te să reglezi termostatul și încearcă din nou peste două ore.

Care e siretlicul?

HomeFort enumeră câteva considerații suplimentare dacă schimbați temperatura încălzitorului de apă.

Unele masini de spălat vase au nevoie de apă între 50-60 grade C pentru a funcționa optim. Prin urmare, urmăriți performanța mașinii de spălat vase după ce schimbați temperatura. Dacă vasele nu devin la fel de curate, poate fi necesar să o ajustați înapoi.

Există, de asemenea, un risc mic de apă la 49 grade C care crește Legionella , care provoacă boala legionarului. HomeFort îl numește un risc mic, dar dacă tu sau cineva cu care locuiești ai un sistem imunitar mai slab, s-ar putea să vrei să ridici temperatura cu câteva grade. Preocuparea este în general pentru clădirile mai mari, spune un purtător de cuvânt al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Îndrumări recente spun că setarea încălzitorului de apă la o temperatură mai mare poate ucide mai mulți germeni, dar că riscul de opărire, în special pentru copiii mici și adulții în vârstă, trebuie monitorizat cu atenție.

Alte modalități de a economisi apă caldă

Pe lângă termostat, ar trebui să acordați atenție conductelor și rezervorului încălzitorului de apă. Izolarea rezervorului și a conductelor poate economisi căldură în perioadele în care nu utilizați apă caldă. De asemenea, puteți instala robinete cu debit redus și capete de duș, ceea ce va reduce cantitatea de apă caldă pe care o utilizați fără a vă afecta experiența.

Dacă nu sunteți sigur că faceți oricare dintre aceste îmbunătățiri pe cont propriu, verificați cu compania de utilitate a dvs. Companiile de utilitati pot oferi remedieri de eficiență energetică la domiciliu gratuit sau la un preț redus. În unele cazuri, cineva de la utilitate va veni și va instala gratuit izolație și capete de duș noi, in functie de contract.

Pe lângă ajustările aduse infrastructurii de apă caldă a casei dvs., vă puteți ajusta obiceiurile. Făcând dușuri mai scurte , spălarea rufelor la rece, dușul în loc de baie și folosirea unei mașini de spălat vase pot economisi apă caldă.

Multe încălzitoare de apă au o durată de viață estimată de aproximativ 10 până la 20 de ani. Dacă trebuie să înlocuiți încălzitorul de apă, căutați unul eficient. Puteți începe cu cele mai eficiente încălzitoare de apă certificate de pe https://homefort.ro/ și vă oferă ghiduri de cumpărare pentru a vă decide asupra mărcii, sursei de energie și tipului, cum ar fi fără rezervor sau depozitare.

Va trebui să echilibrați costurile inițiale ale unui încălzitor de apă cu economiile de-a lungul timpului, dar încălzitoarele de apă, ca multe aparate, au de obicei costuri estimate ale energiei dezvăluite înainte de cumpărare.

O modalitate ușoară de a economisi bani prin casă – uneori până la sute de euro pe an – este să scazi temperatura boilerului și să folosești mai puțină apă caldă. Când vine timpul să înlocuiți încălzitorul de apă, opțiunile eficiente energetic de la HomeFort vă pot ajuta și există mai multe modele disponibile pentru a vă satisface nevoile.

După ce ați aruncat o privire la încălzitorul dvs. de apă, treceți la aparatul de aer condiționat , regândiți-vă amplasarea termostatului sau luați în considerare energia solară .

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 3

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner