Promoveaza-ti afacerea si beneficiezi de 20% discount la abonamentul anual !

Cursul EUR-USD sau USD-EUR azi

Euro a ajuns să valoreze exact un dolar marți pentru prima dată în ultimii 20 de ani după ce decizia Rusiei de a închide pentru reparații gazoductul Nord Stream 1 a dus la o nouă prăbușire a încrederii investitorilor în Europa, relatează Markets Insider și Euronews.

Miercurea trecută președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat blocul comunitar să se pregătească pentru o oprire totală a livrărilor de gaze naturale din Rusia, un avertisment reiterat duminică și de ministrul francez al Finanțelor Bruno Le Maire.

Catalizatorul final a venit marți, când un indice ce măsoară încrederea mediului de afaceri german în economie s-a prăbușit la minimul ultimilor 10 ani, coborând până la -53,8, aproape dublu față de -28 în luna iunie.

Deprecierea puternică a monedei euro înseamnă că firmele și consumatorii europeni vor plăti mai mult pentru bunurile și serviciile de import, în timp ce exporturile europene devin mai ieftine pe piețele internaționale.

Aproape jumătate din toate bunurile importate în zona euro sunt facturate în dolari, comparativ cu mai puţin de 40% în euro, arată datele Oficiul european de statistică, Eurostat.

Consecințele deprecierii euro

De exemplu, petrolul şi gazele sunt plătite în mod tradiţional în dolari, iar preţul pentru aceste două materii prime a explodat în ultimele luni, ca o consecinţă a războiului din Ucraina.

„Bunurile importate devin mai puţin competitive, concurează între ele şi deci devin mai scumpe, ceea ce alimentează inflaţia şi erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor”, susţine Isabelle Mejean, profesoară la Sciences Po.

Pentru companii, efectele deprecierii euro diferă în funcţie de cât de dependente sunt acestea de comerţul exterior şi de energie. „Companiile care exportă în afara zonei euro profită de pe urma deprecierii euro pentru că preţurile lor devin mai competitive atunci când sunt convertite în dolari”, spune Philippe Mutricy, director de cercetare la banca Bpifrance.

„În schimb, companiile orientate spre importuri sunt dezavantajate”, explică el.

Potrivit indicelui de paritate euro/dolar realizat de agenția Bloomberg, moneda europeană a atins marți un punct de minim de 0,9999 dolari înainte de a înregistra o revenire modestă până la 1,055 dolari la momentul publicării acestui articol.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum, evaluează pagina !