Cum functioneaza un generator solar scaled
Cum functioneaza un generator solar scaled

Cum funcționează un generator solar?

Fiecare generator solar include următoarele componente de bază:

 • Panouri solare care transformă lumina solară în energie electrică
 • O baterie pentru stocarea energiei
 • Un regulator de încărcare care controlează fluxul de curent către baterie
 • Un invertor care convertește puterea de la baterie în tipul de putere necesar pentru a rula aparatele de uz casnic.

Ce este un watt?

Un wat este o unitate de măsură pentru puterea electrică. Trebuie să știți că fiecare dispozitiv electric pe care îl dețineți folosește wați, iar toate dispozitivele au o anumită putere. Dacă adunați toată puterea, ar trebui să puteți rula toate dispozitivele într-o zi normală. Deci știți deja puterea totală pe care trebuie să o generați într-o zi obișnuită. O casă medie unifamilială necesită 6000 W sau 6 kW (kilowați) pe zi pentru a funcționa. Un camping, pe de altă parte, poate avea nevoie de doar 60 W.

De ce ar trebui să investești într-un generator portabil de energie solară?

Achiziționarea unui generator portabil de energie solară are sens din mai multe motive, dintre care unul este ecologic. Mai jos sunt motivele:

 • Generatoarele portabile de energie solară sunt ușor de utilizat. Dai comutatorul pentru a-l porni și ești gata.
 • Un generator solar nu conține materiale periculoase precum B. combustibili sau cabluri combustibile care ar putea provoca incendii. De asemenea, dispun de tehnologie BMS care previne supratensiunea, scurtcircuitul, supraîncălzirea și supradescărcarea.
 • Un generator de energie solară, ca un sistem fotovoltaic, nu produce niciun zgomot și este atât de silențios încât dormi în timp ce funcționează
 • Nu emană fum sau miros, așa că le puteți folosi cu încredere în interior.
 • Deoarece generatoarele solare sunt compacte și ușoare, pot fi luate oriunde, inclusiv pentru camping și petreceri în aer liber.

Care este cea mai bună insolație pentru generatoarele solare?

Elementul panou al sistemului dumneavoastră are nevoie de expunere maximă la soare pentru a avea succes. Acesta este adesea un unghi de 300 de grade între 10 a.m. și 4 p.m. La latitudini mari, însă, această insolație nu este posibilă iarna, iar vara soarele este mai direct deasupra capului, reducând unghiul.

Dacă locuiți într-o zonă cu expunere redusă la soare, panourile vor funcționa în continuare, dar nu vor genera atâta energie electrică. Dacă un generator solar spune că poate încărca complet o baterie în trei ore , o face în condiții ideale. Dacă utilizați sistemul într-o zonă cu multă ceață densă sau vreme cu ceață, ar trebui să vă reduceți așteptările.

Gândiți-vă și unde doriți să configurați modulele. La căldură, copacii umbriți nu vă vor crește performanța. Dacă distanța dintre panouri și baterie este prea mare, va exista o oarecare pierdere de încărcare, dar este mică în comparație cu lumina soarelui ascunsă.

Sunt generatoarele de energie solară potrivite doar pentru situații de urgență?

Generatoarele solare sunt din ce în ce mai utilizate în diverse aplicații tipice, de la locații îndepărtate, în afara rețelei, până la aplicații mobile. Beneficiul este mobilitatea, deoarece sistemul generator solar poate fi mutat de la un loc la altul după cum este necesar. Acestea sunt potrivite pentru turnuri de comunicații, turnuri de observare a incendiilor, porți de acces motorizate și sisteme de apă deschisă, cum ar fi geamanduri de mare iluminate.

Un astfel de dispozitiv ar trebui să fie cu siguranță în trusa dumneavoastră de urgență, mai ales dacă locuiți într-o zonă în care întreruperile de curent din cauza dezastrelor naturale sau a rețelelor electrice instabile sunt obișnuite. Când nu trebuie să vă bazați pe contorul electric circular sau pe un generator de gaz zgomotos și dependent de combustibil, puteți fi sigur că sunteți în siguranță.

De ce sunt generatoarele solare mai bune decât cele pe gaz?

Sistemele alimentate cu gaz se bazează pe combustibil pentru a funcționa. Dacă un uragan trece prin locația dvs. și nu există alimentare cu gaz, puteți lucra doar atâta timp cât puteți umple rezervorul generatorului. Ei fac mult zgomot, emit gaze toxice și consumă multe resurse naturale.

Generatoarele solare sunt surse de energie regenerabilă care pot funcționa ani de zile cu întreținere redusă sau deloc, în afară de curățarea celulelor solare. Odată ce ați investit în sistemul dvs., ați terminat, fără plăți suplimentare sau bătăi de cap. Pot fi operate atât la soare, cât și în zilele înnorate.

Câtă energie poate genera un generator solar?

Panourile solare și bateriile sunt componentele limitatoare ale unui sistem generator solar. Panourile solare mai mari produc mai multă energie. Deci, cu cât planta este mai mare, cu atât poate genera mai multă energie. Tehnologia panourilor solare s-a îmbunătățit într-o asemenea măsură încât chiar și sistemele foarte mici pot genera cantități mari de electricitate.

Controlerul de încărcare este programat pentru a se potrivi cu cantitatea de curent care intră cu capacitatea bateriei (bateriilor) dumneavoastră. Dacă cantitatea de energie furnizată de module depășește capacitatea bateriei dvs. unice, puteți adăuga baterii suplimentare și puteți stoca și mai multe. Instalarea mai multor baterii și panouri decât aveți nevoie în zilele însorite poate fi o tehnică utilă pentru a vă ajuta peste perioadele înnorate când insolația dvs. fluctuează sălbatic.

Un sistem tipic pentru întreaga casă constă dintr-un acoperiș plin cu panouri, plus un dulap mare plin de baterii și alte componente pentru a vă asigura că totul funcționează împreună. În anumite circumstanțe, este posibil să vă puteți conecta la rețeaua de electricitate a utilității locale și să exportați excesul de energie electrică în rețea pentru a ajuta pe alții și pentru a primi un credit în loc de o factură. În acest caz, devii o mini companie de utilități care nu are probleme să conducă o companie de utilități.

Cât costă energia solară?

În urmă cu cincizeci de ani, energia solară era considerată un lux, iar costul pentru instalarea inițială și reînnoirea continuă era de aproximativ 100 USD per kilowatt. Astăzi, energia solară costă mai puțin de un dolar pentru a genera aceeași cantitate de energie. Acest lucru îl face mai ieftin în fiecare zi pentru o gamă mai largă de consumatori.

Prețul a scăzut din cauza eficienței mai mari a producției de panouri solare și a costurilor de producție mai mici. Multe companii de utilități și autorități locale oferă cumpărătorilor scutiri fiscale sau alte stimulente, reducând și mai mult costul unui sistem generator solar. Din ce în ce mai des sunt oferite și alternative de finanțare, ceea ce înseamnă că investiția inițială este de obicei amortizată în câțiva ani sau decenii prin costuri de operare mai mici.

Dacă încă nu vă puteți permite un sistem pentru întreaga casă, poate doriți să încercați să cumpărați un generator mai mic pentru aplicații specifice, cum ar fi: B. pentru filtrele de piscine (care sunt incalzite cu panouri solare), pompe de bazin (in caz de urgenta) sau ateliere sau magazii. Sistemele de astăzi sunt durabile și robuste, asigurându-vă că investiția dvs. crește în valoare în timp. Asta înseamnă că poți avea liniște sufletească chiar dacă nu are loc un dezastru natural sau o întrerupere a curentului.

Cum să alegi cel mai bun generator solar pentru casa ta sau RV

A face alegerea ideală necesită mai mult decât compararea prețurilor și revizuirea generatoarelor solare. Deoarece nevoile fiecăruia sunt diferite, este ca și cum ai compara merele cu portocale. Primul pas în alegerea celui mai bun generator solar portabil este să determinați de câtă putere aveți nevoie pentru a rula echipamentele esențiale în timpul unei pene de curent.

O gospodărie americană medie folosește aproximativ 25.000 de wați de electricitate pe zi, sau 1000 de wați pe oră. Majoritatea generatoarelor solare pot produce între 900 și 5.000 de wați pe oră, ceea ce înseamnă că pot alimenta orice, de la frigidere la piscine. Cu toate acestea, spre deosebire de generatoarele pe gaz, care pot furniza o sursă de energie constantă atâta timp cât rezervorul este plin, generatoarele solare nu pot. Funcționează cu energia stocată în baterii care trebuie reîncărcate între utilizări.

Cheia pentru alegerea celui mai bun generator este să determinați de câtă putere aveți nevoie, ce puteți cheltui și ce caracteristici sunt cele mai importante.

Ce să căutați atunci când cumpărați cel mai bun generator solar portabil

Sistemele solare pentru întreaga casă, cu panouri multiple montate pe acoperiș și stocarea mare a bateriei, pot menține totul în casă să funcționeze fără probleme. În primul rând, panourile captează mai multă energie. Când unele dintre numeroasele baterii sunt epuizate, altele sunt reîncărcate, oferind o sursă continuă de energie pentru a alimenta orice casă – chiar dacă cu un cost.

Niciun generator portabil nu poate stoca suficientă energie electrică pentru a alimenta toate aparatele din casa ta. Generatoarele solare portabile, pe de altă parte, sunt ieftine, ușor de depozitat și pot satisface cel puțin cele mai de bază nevoi pentru nevoile de energie din mers sau de urgență.

De ce dimensiune am nevoie pentru un generator solar?

Generatoarele solare au două puteri importante: putere continuă și putere de vârf. Puterea continuă este cantitatea de energie electrică pe care o poate produce generatorul cu putere constantă. Pentru a afla câți wați de putere continuă necesită generatorul dvs. pentru nevoile dvs., adunați wați totali pe care aparatele dvs. esențiale îi folosesc pe oră și înmulțiți cu numărul de ore sau fracțiunea de ore de care aveți nevoie pentru a le folosi în fiecare zi. Să luăm în considerare câteva exemple folosind un tabel cu consumul mediu de energie al dispozitivelor.

Un frigider complet consumă în jur de 500 de wați de energie electrică în fiecare zi. Dacă generatorul dvs. produce 1000 de wați pe zi, răcirea alimentelor în 24 de ore vă va costa jumătate din sursa de alimentare de rezervă. Un aparat de cafea folosește aproximativ 1500 de wați de energie electrică în fiecare zi. Cu toate acestea, dacă este folosit timp de zece minute (1/6 dintr-o oră) în fiecare dimineață, consumă doar zece wați.

Pe de altă parte, puterea de vârf arată cât de bine poate face față setul dvs. generator creșterea inițială mare de curent necesară pentru pornirea motoarelor electrice. Valoarea ar trebui să dureze mai puțin de o secundă. Să presupunem că același frigider care utilizează 500 de wați de putere continuă necesită 2000 de wați pentru a porni. În acest caz, aveți nevoie de un generator solar cu o capacitate de cel puțin 2000 de wați pentru a-l reporni în cazul unei pene de curent.

Majoritatea generatoarelor solare portabile nu pot rula dispozitive cu consum mare, cum ar fi aparatele de aer condiționat, pompele de puțuri și uscătoarele de rufe. Sunt suficiente pentru a rula aparatele de bază fără combustibil, controlând necesarul de energie electrică și folosind dispozitive mici, eficiente din punct de vedere energetic.

La ce să vă gândiți când cumpărați un sistem solar

Puterea măsoară și cantitatea de energie electrică generată de panourile solare. Numărul total de wați pe care modulul îi poate produce pe zi este determinat prin înmulțirea puterii modulului cu numărul de ore de soare la care este expus pe zi.

De exemplu, un panou solar de 100 de wați care primește 6 ore de lumină solară ar trebui să furnizeze 600 de wați de putere în acea zi. Variațiile zilnice și sezoniere ale nivelurilor de lumină sunt semnificative și chiar și cele mai bune panouri solare produc o putere limitată în zilele înnorate.

Există trei tipuri principale de panouri solare și eficiența lor determină câți wați produc pentru dimensiunea lor.

1. Cel mai comun tip de panou este monocristalin. Sunt fabricate din plachete de siliciu monocristalin și sunt puțin mai eficiente decât modulele policristaline, dar sunt și puțin mai scumpe.

2. Celulele solare policristaline sunt fabricate din particule de siliciu topite. Aceste panouri au o eficiență bună, dar puțin mai mică, deoarece electronii se mișcă mai puțin liber între fragmente. Diferența dintre panourile monocristaline și policristaline este nesemnificativă statistic pentru majoritatea sistemelor.

3. Panourile cu film subțire, cunoscute și sub numele de panouri de cristal amorfe, sunt o tehnologie relativ nouă. Sunt ușoare, subțiri, flexibile, ieftine și durabile. Cu toate acestea, sunt doar la jumătate mai eficiente decât panourile monocristaline și necesită spațiu de două ori mai mult pentru a genera aceeași cantitate de energie, ceea ce le face mai puțin potrivite pentru generatoarele portabile compacte.

Capacitatea și ratingul bateriei

Capacitatea unei baterii solare este cantitatea totală de energie electrică pe care o poate stoca, dar nu spune nimic despre câtă energie electrică poate furniza la un moment dat. Pentru a face acest lucru, trebuie să verificați specificațiile de performanță ale bateriei.

În general, o baterie de mare capacitate și putere redusă va furniza mai puțin curent pentru o perioadă mai lungă de timp și invers.

Amintiți-vă că generatoarele solare folosesc energia stocată. Un sistem poate avea suficiente panouri pentru a genera 1.000 de wați de putere, dar dacă bateria stochează doar 500 de wați, aceasta este cea mai mare putere pe care o aveți fără a adăuga mai multă capacitate.

Este important de reținut că numai cele mai bune generatoare solare portabile au baterii care pot fi încărcate în timpul utilizării. Aceasta se numește încărcare continuă și este o caracteristică obligatorie, cu excepția cazului în care aveți o mulțime de baterii pentru a vă satisface nevoile de energie pe parcursul mai multor zile.

Dacă bateria dvs. trebuie reîncărcată în mai puțin de opt ore, generatorul portabil cu încărcare prelungită ar trebui să ofere o performanță constantă și să se încarce folosind doar energie solară. Fără încărcare continuă, rămâneți fără energie atât timp cât este nevoie pentru a încărca bateria.

Din motive de eficiență, majoritatea componentelor unui generator portabil sunt dimensionate astfel încât să maximizeze capacitatea fiecărei componente. Extinderea unei componente necesită adesea modernizarea altora, dar cel mai important, aceste sisteme de înaltă calitate pot fi extinse pentru a răspunde nevoilor în schimbare.

Tip baterie

Există diferite tipuri de baterii, dar cele două cele mai comune sunt plumb-acid și litiu-ion.

Bateriile plumb-acid, care se găsesc în automobile, sunt cele mai comune și cele mai ieftine. Au o durată de viață mai scurtă, dar sunt o opțiune mai accesibilă pentru uz casnic. Un gel special este folosit pe unele modele pentru a crește longevitatea și siguranța, dar performanța este comparabilă. Bateriile cu ciclu profund, care pot rezista la descărcări mari repetate, durează mai mult și, în general, merită costul suplimentar.

Bateriile litiu-ion, care alimentează majoritatea dispozitivelor fără fir, sunt mai ușoare, mai mici și durează mai mult decât bateriile cu plumb-acid. În ciuda prețului lor mai mare, acestea câștigă popularitate în generatoarele solare portabile datorită dimensiunilor mai mici și greutății mai mici.

Puterea invertorului

Invertoarele convertesc curentul continuu (DC) generat de panourile solare în curent alternativ (AC) necesar dispozitivelor dumneavoastră. Acesta este același tip de electricitate care iese dintr-o priză electrică.

Invertoarele sunt etichetate cu o putere care indică puterea maximă pe care o pot gestiona și aceasta ar trebui să fie întotdeauna puterea maximă pe care o poate produce sistemul.

Invertoarele cu undă sinusoidală pură sunt mai scumpe, dar sunt mai eficiente și provoacă mai puțină uzură la unele aparate precum cuptoarele cu microunde, televizoarele și aparatele CPAP. Totuși, ele pot fi prea scumpe pentru utilizare rar, fiind de două ori mai scumpe decât invertoarele cu undă sinusoidală modificată.

Reguli de încărcare

Pentru a preveni supraîncărcarea bateriilor, un regulator de încărcare limitează curentul de la modulele solare.

Când se atinge tensiunea maximă, cele mai simple regulatoare deconectează bateria de la panou. Sunt fiabile, dar nu deosebit de eficiente. Modelele cu 3 trepte sau MPPT (Urmărirea punctului de putere maximă) gestionează fluxul de putere mai eficient și obțin mai multă putere din sistemul dumneavoastră.

Căutați controlere rezistente la apă care au un afișaj LED care oferă informații de bază despre eficiența sistemului dvs. pentru a obține cele mai bune performanțe. Cu cât înveți mai multe despre energia solară, cu atât mai bine poți folosi generatorul tău.

Greutatea unui generator solar portabil variază între 20 și 200 de lire sterline, în principal din cauza panourilor și a bateriilor. Dacă nu optezi pentru rame ușoare, este dificil să schimbi semnificativ greutatea panourilor. Alte componente reduc durabilitatea, iar bateriile cu litiu-ion sunt mult mai ușoare decât bateriile cu plumb-acid, dar sunt mai scumpe.

Cheia mobilității constă adesea în distribuția greutății și nu în componentele individuale. Piesele adăpostite într-o cutie stabilă care poate fi mutată pe roți sunt mai ușor de transportat decât piesele individuale. Panourile solare pliabile, asemănătoare valizelor, reduc volumul și sunt mai ușor de transportat pentru aceeași greutate.

Greutatea este întotdeauna o problemă, dar mai puțină dacă sistemul dumneavoastră rămâne relativ constant. Dacă le transportați în fiecare zi, sistemele ușoare sunt mai ușor pe spate și mai puțin predispuse la deteriorare în timpul transportului.

Caracteristici pentru confortul dumneavoastră

Ultimul lucru pe care ar trebui să îl exploateze un generator este dificil sau consuma mult timp. Când cumpărați un generator solar plug and play adevărat, căutați următoarele caracteristici de confort:

 • Prize de curent alternativ multiple
 • Porturi USB integrate și o ieșire de 12 V
 • Accesorii eficiente energetic care maximizează economiile de energie
 • Opțiuni de extindere a sistemului și adaptoare care facilitează conectarea bateriilor și a mai multor module
 • Baterii înlocuibile Panouri LED cu iluminare din spate care vă permit să monitorizați funcționarea sistemului în întuneric

Ce să evitați când cumpărați un generator solar

Generatoarele solare portabile timpurii au fost de obicei proiectate folosind componente brevetate, făcând imposibilă extinderea sau modernizarea sistemului utilizând componente disponibile. Chiar și astăzi, anumite sisteme sunt construite cu baterii care nu se pot înlocui. Când o piesă se sparge, trebuie să cumpărați o piesă de schimb direct de la producător și nu este ceea ce își doresc majoritatea oamenilor într-un vehicul de urgență. Sistemele proprietare pot fi o alternativă excelentă, dar riscurile și beneficiile trebuie întotdeauna cântărite.

Când cumpărați un generator solar portabil, ar trebui să evitați următoarele:

 • Truse incomplete care necesită achiziționarea de componente suplimentare scumpe
 • Sisteme proprietare pentru care piesele de schimb nu mai sunt disponibile
 • Componente electronice care nu sunt complet impermeabile
 • Generatoare cu garanție limitată sau de la companii care sunt rar reprezentate în industrie.

Ce producători de generatoare solare există?

 • BLUETTI
 • JACKERY
 • NINJABATT
 • POWEROAK
 • CTECHI
 • REVOLT
 • ECOFLOW

Întrebări frecvente

Am răspuns aici la câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre generatoarele portabile de energie solară.

 • Funcționează și modulele solare dacă se întrerupe curentul?

Asta depinde de sistemul tău solar. De obicei, panourile solare nu pot funcționa în modul off-grid, de ex. B. pe vreme înnorată și o pană de curent. Panourile solare în afara rețelei sunt conectate la o baterie de rezervă care funcționează în cazul unei căderi de curent.

Panourile solare funcționează noaptea?

Un panou solar nu poate genera electricitate noaptea deoarece are nevoie de lumina soarelui pentru a funcționa. Unele panouri solare puternice pot genera electricitate chiar și după apusul soarelui folosind celule fotovoltaice.

Îmi pot încărca aceste sisteme dispozitivele când soarele strălucește în zilele reci de iarnă?
Panourile solare funcționează în toate cele patru anotimpuri, ploaie sau soare, grindină sau zăpadă ușoară. Cu toate acestea, modulele solare furnizează mai puțină energie în sezonul rece. Pe măsură ce zilele sunt mai scurte, există mai puține ore de lumină și soarele este mai jos pe cer în medie. Prin urmare, aceste generatoare produc mai puțin decât într-o zi însorită.

Se pot schimba bateriile?

În condiții normale de funcționare, bateriile vor dura mulți ani înainte de a fi înlocuite cu cea mai recentă versiune de către producător.

Invertorul produce o undă sinusoidală curată?

Invertorul normal este un invertor cu undă sinusoidală modificat.

Te poți încărca complet cu soarele?

Da, desigur. Este destinat functionarii cu energie solara.

Cât durează o baterie solară?

Bateriile solare au de obicei o durată de viață de 5 până la 15 ani, în funcție de model și calitate. Cu grijă, poate dura 20 până la 30 de ani.

Pot panourile solare să funcționeze fără baterii?

Majoritatea panourilor solare funcționează în modul off-grid, ceea ce necesită utilizarea unei baterii. Un panou solar nu poate funcționa fără baterie, iar utilizarea unui panou solar fără baterie ar provoca daune.

Este necesar să-mi curăț panourile solare?

Ar trebui să curățați panoul solar de două până la trei ori pe an. Dacă locuiți într-un mediu cu praf, ar trebui să curățați panourile cel puțin o dată pe sezon sau de patru până la șase ori pe an.

Cât timp poate funcționa un generator solar?

Panourile solare folosesc soarele pentru a crea generatoare solare. Cu îngrijire și întreținere corespunzătoare, un generator solar poate supraviețui timp de 25 până la 35 de ani și își pierde în jur de 0,6 până la 0,7% din performanță pe an.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 4 / 5. Voturi: 4

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner