plante anti tantari
plante anti tantari

Creșterea acestor plante vă va proteja spațiul exterior de țânțari

Depășește-ți insectele care mușcă și înfrumusețează-ți grădina cultivând aceste ierburi, flori și legume pe care țânțarii le detestă în mod pozitiv.

Bucuriile vremii calde sunt multe: stropirea în piscină, distracția în aer liber, ședința pe terasă în timp ce privești apusul. Din păcate, țânțarii sunt plecați să vă strice distracția – și apoi unii. Potrivit Climate Central numărul de „zile cu pericol de boală” pentru țânțari crește în mare parte a țării pe măsură ce temperaturile cresc, reprezentând un risc mai mare de transmitere a bolilor transmise de țânțari.

Există mai mult de 170 de specii de țânțari în țară, toate având nevoie de apă stătătoare pentru a se reproduce și preferă condițiile umede. În timp ce masculii se hrănesc mai ales cu nectar de plante, femelele sunt notorii care mușcă, folosindu-ne sângele pentru proteinele necesare dezvoltării ouălor.

Lupta împotriva acestor insecte este o afacere atât de mare, cu numeroase spray-uri pentru țânțari , brățări, lumânări , insectelor și repellenți chimici de pe piață, încât mulți oameni ar putea să nu realizeze o alternativă naturală: plantele care resping țânțarii. În căutarea unei veri fără mâncărimi și fără boli, încercați să cultivați unele dintre următoarele plante care țin țânțarii departe în curtea dvs. și în apropierea de relaxare în aer liber .

Cătușnica

Nepetalactona, substanța chimică din Nepeta (catnip și pisica) care atrage felinele, are efectul opus asupra țânțarilor. De fapt, studiile au arătat că nepetalactona este un repelent pentru țânțari mai eficient decât substanța chimică comercială DEET. Ca bonus, ambele nepete au pus niște vârfuri frumoase de flori din primăvară până în toamnă (alb pe catnip și lavandă pe catmint). Planta, o planta perena obligata sa revina an de an, se descurca cel mai bine in plin soare; lăsați solul să se usuce ușor între udari.

Citronella

Probabil că sunteți familiarizat cu lumânările cu citronella , dar s-ar putea să nu realizați că parfumul lor puternic, care este foarte inacceptabil pentru țânțari, este extras din frunzele plantei de citronella, numită și plantă de țânțari. Planta de citronella care respinge tantarii are un aspect ierbcios, este destul de rezistenta la seceta, ii place umbra dupa-amiezii si creste bine in sol bogat, cu drenaj rapid. În general, este considerată anuală, deoarece nu se va întoarce după vreme geroasă.

Lavanda

În timp ce majoritatea oamenilor iubește aroma de lavandă care induce relaxare, această frumoasă perenă cu flori violet este una dintre cele mai bune plante pentru controlul țânțarilor. Există mai multe soiuri de levănțică, dar toate preferă soarele plin, solul oarecum uscat și unele deadheading pentru a promova și mai multe înfloriri.

Balsam de lamaie

Legat de menta, balsamul de lamaie are un miros de citrice pe care il detesta tantarii. Frunzele sale, lăsate să se usuce, pot fi preparate într-un ceai de plante cu un gust minunat de lămâie, care ajută la inducerea somnului. Creșteți aceste plante anti țânțari într-un loc parțial umbrit și mențineți solul umed, dar nu umed pentru o creștere optimă.

Galbenele

Numeroasele varietăți de gălbenele, acele flori vesele de vară galbene, aurii, albe sau portocalii, toate le spun țânțarilor să se îndepărteze. Sunt destul de ușor de cultivat și se descurcă mai ales în containere atunci când sunt plantate într-un loc însorit. Lăsați solul să se usuce ușor înainte de udare și tăiați florile uzate pentru a încuraja mai multe flori pe tot parcursul toamnei.

Busuioc

Nu numai pentru pesto, busuiocul este un puternic respingător natural pentru țânțari. Toate numeroasele varietăți ale acestei plante cu vreme caldă descurajează țânțarii să zăbovească, așa că alege-ți preferatele și plantează-le într-un loc însorit. Busuiocul este, de asemenea, o plantă însoțitoare , așa că poate ajuta alte plante din apropiere (cum ar fi roșiile) din grădina dvs. să crească și chiar le poate îmbunătăți gustul. Păstrați solul umed, hrăniți lunar cu un îngrășământ universal și strângeți orice muguri florali care se dezvoltă, deoarece, odată ce înflorește busuioc, acesta încetează să mai producă frunze noi.

Busuiocul cerbilor

Un membru al familiei de mentă, pennyroyal are un parfum puternic pe care țânțarii și alte insecte îl detestă, făcându-l printre cele mai eficiente ierburi care resping țânțarii. Atenție: Planta poate fi toxică pentru oameni și animale, așa că creșteți-o într-un recipient pentru a o ține sub control, departe de copii și animale de companie. Pennyroyal prosperă cu mult soare și sol care este umed, dar nu saturat.

Menta

Dacă sunteți în căutarea unor ierburi care resping țânțari pe care să le adăugați în grădina dvs., încercați menta. La fel ca majoritatea membrilor familiei mentei, parfumul de mentă este un țânțar natural. Această plantă perenă versatilă are multe utilizări culinare: uscați frunzele pentru ceai, lăsați câteva frunze proaspete în limonadă sau cocktailuri, mărunțiți frunzele pentru mâncăruri și salate asiatice sau oferiți salatei de fructe un pumn suplimentar cu câteva frunze tăiate. Menta poate fi invazivă, așa că puneți-o într-un recipient, așezați-o într-un loc parțial umbrit și udați în mod regulat, astfel încât solul să nu se usuce.

Muscate parfumate

În timp ce majoritatea soiurilor din familia pelargonium sunt cultivate pentru florile lor colorate, muşcatele sunt apreciate în primul rând pentru parfumurile plăcute ale frunzelor lor. Există multe varietăți ale acestui anual, dar mușcatele de lămâie, lime, portocală și mentă sunt unele dintre cele mai eficiente flori care resping țânțarii. Creșteți-le într-un loc însorit, lăsați solul să se usuce înainte de a uda și nu vă deranjați să fertilizați, deoarece mușcatele parfumate se descurcă cel mai bine în solul oarecum sărac.

Rozmarin

Rozmarinul face totul: adaugă flori frumoase violet în grădina ta, este o plantă versatilă în bucătărie și descurajează țânțarii cu parfumul său puternic. Cultivate anual în toate, cu excepția zonelor cele mai blânde de iarnă, aceste plante respingătoare de țânțari se dezvoltă în plin soare atâta timp cât le plantezi în sol nisipos care se scurge rapid și udați doar când solul se usucă.

Iarba de lamaie

Populară în bucătăria asiatică, iarba de lămâie, după cum sugerează și numele, arată ca un pâlc înalt de iarbă și are un parfum și un gust puternic de lămâie. Îi vei aprecia aroma în bucătărie, dar țânțarii urăsc parfumul de citrice. Creșteți acest anual într-un loc cald, plin de soare , fertilizați la fiecare câteva săptămâni cu o emulsie de pește sau îngrășământ general și mențineți solul umed.

Monarda

Numită în mod obișnuit balsam de albine, Monarda este o plantă perenă cu înflorire frumoasă, care atrage polenizatorii dezirabili, inclusiv albinele , fluturii și păsările colibri , dar respinge țânțarii cu parfumul său de mentă. Balsamul de albine preferă o locație plină de soare, deși umbra de după-amiază este apreciată în zonele cele mai fierbinți. Păstrați solul umed și deadhead în mod regulat pentru a menține florile să vină până în toamnă.

Ageratum

Cunoscut sub numele său comun de floare de ață dentară, ageratum produce ciorchini de flori mici, mov, neclare. O anuală cu creștere scăzută, deosebit de potrivită pentru recipiente, floarea de ață secretă cumarină, o substanță chimică pe care țânțarii o urăsc. Plantați-l într-un loc parțial soare, într-un sol care se scurge bine, udând regulat, astfel încât solul să nu se usuce.

Callicarpa americana

Arbustul american beautyberry nu numai că va ține țânțarii la distanță, dar va adăuga și un aspect vizual spațiului din grădină și va atrage păsările cântătoare cu ciorchinii săi superbi de fructe de pădure violet. La fel ca menta, această plantă este membră a Lamiaceae și țânțarilor nu le place aroma uleiurilor pe care le eliberează. Frumusețile americane cresc cel mai bine în sol bine drenat, în umbră ușoară.

Lantana camara

Dacă te uiți la cum să ții țânțarii la distanță, s-ar putea să te gândești și la plantarea Lantana camara (lantana comună). Aceste plante anti-țânțari sunt, de asemenea, foarte populare în rândul polenizatorilor, pentru beneficiul suplimentar de a atrage păsări colibri și fluturi în spațiul din grădină. În timp ce lantana poate prospera ca plantă perenă în zonele mai calde, este cultivată cel mai frecvent ca o plantă anuală. Se descurcă cel mai bine în locații în plin soare și în sol arid sau semi-arid, deși se va adapta la diferite tipuri de sol.

Fenicul

Lăstarii largi ai feniculului, asemănătoare unei ferigi, care pot adăuga textură și definiție unui spațiu de grădină. În timp ce țânțarilor nu le place această plantă, ea poate servi drept gazdă pentru larvele de fluturi din coada rândunicii. Feniculul este o plantă perenă care se descurcă cel mai bine atunci când este cultivată în zone care primesc cel puțin 6 ore de soare și au sol fertil.

Eucalipt

Plantele de eucalipt resping țânțarii și pot fi un plus binevenit și parfumat în curtea, puntea sau curtea dvs. Originară din Australia, plantele de eucalipt nu sunt potrivite pentru vreme rece. Dacă locuiți într-un climat cu ierni mai reci, creșteți-vă planta de eucalipt într-un ghiveci și aduceți-o în casă când temperaturile scad. Această plantă prosperă atunci când este plasată în sol bogat și în plin soare.

Pentru achizitia de plante ornamentale, ierburi decorative, arbusti, gazon si plante aromatice, crescute in sol romanesc, adresati-va pepinierei Comana: www.pepinieracomana.ro

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 1

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner