Ce face UE pentru a reduce consumul de energie si pentru a evita intreruperile de curent in aceasta iarna
Ce face UE pentru a reduce consumul de energie si pentru a evita intreruperile de curent in aceasta iarna

Ce face UE pentru a reduce consumul de energie și pentru a evita întreruperile de curent în această iarnă?

Germania a făcut titluri săptămâna aceasta după ce a stins luminile la monumentele publice și a oprit încălzirea în clădirile administrate de orașe, cum ar fi centrele de agrement.

Măsurile de economisire a energiei în întreaga țară sunt în conformitate cu planul UE de a reduce treptat cererea de gaz și de a evita întreruperile de curent în această iarnă. Scopul este de a reduce consumul de energie cu 15% până în martie viitor.

Această reducere ar permite țărilor să mențină luminile aprinse în cel mai rău caz, dacă Rusia ar întrerupe total aprovizionarea.

Deocamdată, reducerile sunt voluntare, dar creșterea prețurilor la energie ar putea acționa ca motivație. În cazul unui deficit grav sau al unui consum neobișnuit de mare, Comisia Europeană le poate impune însă.

De ce se pregătește Europa pentru o potențială criză energetică în această iarnă?

Dacă Kremlinul ar ordona oprirea completă a gazelor din Rusia, Comisia Europeană estimează că într-o iarnă neobișnuit de rece ar fi un deficit de aproximativ 45 de miliarde de metri cubi.

Aceasta reprezintă aproximativ 15% din ceea ce consumă de obicei statele membre ale UE între august și martie în fiecare an.

Gazul este principala sursă de căldură a blocului și este, de asemenea, utilizat pentru producerea de energie în grade diferite, în funcție de țară.

Așadar, UE se pregătește pentru cel mai rău scenariu în care livrările sunt întrerupte și vremea este neobișnuit de rece. Fără această reducere voluntară, unele locuri ar putea fi amenințate de pene de curent în această iarnă.

Ce fac deja țările europene pentru a reduce consumul de energie?

Ținta voluntară de 15% a UE a fost convenită de miniștrii energiei din aproape toate cele 17 state membre. Ungaria a fost singura țară care a obiectat.

Unele orașe și țări au început deja să ia măsuri pentru a reduce consumul de energie înainte de iarnă.

Franţa

Franța își obține cea mai mare parte a energiei (70%) din energia nucleară, dar încă caută să-și reducă consumul de energie utilizată cu 10% în următorii doi ani.

Francezilor cu aparate de aer condiționat li s-a spus să-și țină ușile închise sau riscă o amendă de 750 EUR. Ministrul tranziției ecologice, Agnès Pannier-Runacher, a spus că este „absurd” să lași ușile deschise atunci când poate duce la un consum de energie cu 20% mai mare. terasele exterioare ale cafenelelor și barurilor nu au voie să fie încălzite sau răcite.

Interdicția publicității luminoase între orele 1 și 6 a fost, de asemenea, extinsă pentru a acoperi întreaga țară, în încercarea de a atinge acest obiectiv.

Birourile guvernamentale vor putea porni aerul condiționat doar dacă este mai cald de 26C în interior, într-un efort de a da exemplu în campania de „sobrietate energetică” a președintelui Macron.

Germania

Germania folosește în cea mai mare parte gaz pentru încălzire – doar aproximativ 15% sunt destinate producerii de electricitate. Dar autoritățile din întreaga țară găsesc modalități de a reduce consumul în ambele zone.

În nord-vest, Hanovra a devenit primul oraș important care a introdus măsuri de economisire a energiei.

Aceasta include oprirea apei calde în dușuri și băi din facilități precum centrele de agrement. De asemenea, clădirile municipale nu mai pot fi încălzite la mai mult de 20C, iar unitățile mobile de aer condiționat sau radiatoarele sunt interzise.

În fața războiului împotriva Ucrainei și a amenințărilor energetice ale Rusiei, este vital să ne gestionăm energia cât mai atent posibil.
Bettina Jarasch, senator pentru mediu la Berlin

Alte orașe au stins luminile și fântânile în locuri publice. Miercuri seara, din Berlin aproximativ 200 de monumente istorice și clădiri municipale

„În fața războiului împotriva Ucrainei și amenințărilor energetice ale Rusiei, este vital să ne gestionăm energia cât mai atent posibil”, a spus senatorul orașului pentru mediu, Bettina Jarasch.

Grecia

Grecia a dezvăluit „termostat de funcționare” în iunie, care își propune să reducă consumul de energie cu 10% în acest an și apoi cu 30% până în 2030.

Aparatele de aer condiționat nu pot fi setate la temperaturi mai mici de 27C în clădirile publice în timpul verii, iar angajații de birou sunt îndemnați să se asigure că computerele lor sunt oprite la sfârșitul zilei.

De asemenea, sunt luate o serie de măsuri pentru a face clădirile mai eficiente din punct de vedere energetic. Clădirile publice sunt echipate cu geamuri și a fost anunțat un program de 640 de milioane de euro pentru reînnoirea ferestrelor și a sistemelor de răcire în unitățile deținute de stat.

Spania

Deși Spania nu este dependentă de aprovizionarea cu gaze rusești, guvernul său a încurajat totuși cetățenii să reducă consumul de energie.

Ministrul Mediului Teresa Ribera a spus săptămâna aceasta că oamenii trebuie să fie „cât mai inteligenți posibil”, oferind mici sfaturi cetățenilor, deoarece țara încearcă să reducă utilizarea gazului cu 7 până la 8%.

„Le putem spune copiilor să stingă luminile sau putem ține jaluzelele jos. Trebuie să facem lucruri precum stingerea luminii când părăsim o cameră complet de rutină. Utilizarea corectă a termostatului este, de asemenea, importantă”, a spus ea.

Prim-ministrul Pedro Sánchez și-a abandonat chiar și cravata la o conferință de presă de vineri și le-a cerut altora să facă același lucru în efortul de a economisi energie – probabil pentru a reduce nevoia de aer condiționat, deși nu a precizat.

El a adăugat că guvernul va prezenta un nou plan de economisire a energiei săptămâna viitoare, dar nu a oferit detalii.

Italia

Italia lucrează la un plan de reducere a consumului de energie de la începutul lunii iulie. Măsuri de urgență care au inclus închiderea anticipată a magazinelor au fost luate în considerare înainte de demisia prim-ministrului Mario Draghi săptămâna trecută.

Niciuna dintre aceste noi restricții nu a fost introdusă încă, dar din luna mai, aerul condiționat în clădirile publice nu este permis să fie mai rece de 19 C vara sau mai cald de 27 C iarna.

Olanda

Din 2023, marii consumatori de energie (cei care folosesc mai mult de 50.000 de kilowați-oră de energie electrică) din Țările de Jos vor trebui să reducă consumul de energie. Guvernul olandez a anunțat la începutul lunii iulie că va fi obligatoriu ca companiile să investească în toate măsurile posibile de economisire a energiei dacă suma pe care o cheltuiește poate fi recuperată în termen de cinci ani.

Face parte din efortul țării de a pune capăt dependenței de combustibilii fosili ruși și de a reduce emisiile de carbon. Guvernul spune că aceste noi reguli ar putea economisi 19 petajulii de gaz și 7 petajulii de electricitate până în 2030. Acesta este echivalentul a 4 milioane de barili de petrol.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 2

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner