Cat o sa vina facturile la gaz la iarna
Cat o sa vina facturile la gaz la iarna

Cât o să vină facturile la gaz la iarnă, calcule făcute cu valori vechi și noi la gaz, discuții despre plafonare și (fosta) compensare

Am zis să fim un pic utili comunității și să nu mai punem întrebări cretine despre câini sau pisici și să vă povestim un pic despre cum va sta treaba cu facturile la iarnă la gaz.

La curent, dacă nu v-ați mutat încă la Hidroelectrica, faceți-o cât mai repede, cât mai au prețurile mici, acum contractarea se face direct pe site-ul lor și durează cel mult 5 minute. La internet/TV/mobil, facturile au rămas cam la fel (cel puțin Digi și Orange n-au îndrăznit să facă modificări). În multe localități, apa/canalizarea/gunoiul au rămas și ele aproximativ la fel, deci singura factură care a crescut (și care mai are potențial de creștere) este cea la gaz.

Înainte de toate, trebuie să înțeleagă toată lumea că avem prețul plafonat până la 1 aprilie 2023 (este inclusă toată ziua 31 martie, deci de la 1 aprilie dispare plafonarea). Valoarea la care este plafonat prețul este de 0,31 lei pe KW/h, adică de 2.5 ori mai mult decât era înainte de această criză energetică (ani la rând, prețul la gaz a fost stabil, reglementat de ANRE la 0,123 lei, prețurile au explodat odată cu liberalizarea pieței energetice).

Anul acesta, chiar dacă prețul este plafonat, facturile vor fi un pic mai mari decât anul trecut deoarece, pe lângă plafonare, atunci exista și compensarea (inițial de 33%, majorată ulterior la 40%). Compensarea se aplica după plafonare și practic, ajungeai undeva la 0,186 lei pe KW/h, deci de 1,5 ori mai mult decât înaintea liberalizării. Asta era în cel mai rău caz, pentru că mulți utilizatori casnici au avut prețuri fixe, stabilite prin contracte, și nu au văzut facturi mai mari pentru că au rămas cât de cât stabile sau au urcat foarte puțin, sub valoarea plafonată. De exemplu, la unul dintre noi a urcat progresiv (eu fiind pe piața liberă) până la 0,25 lei, altii dintre noi au avut 0,15 lei până prin februarie, rudele noastre au avut 0,22 până prin aprilie. Deci toate cele trei cazuri, furnizorul nu a crescut prețul suficient cât să depășească valoarea plafonată, iar compensarea se aplica doar celor care depășeau pragul de 0,186 lei (se aplica doar până la atingerea acestui prag).

Iarna aceasta, toată lumea va avea, garantat, facturile mărite de 2,5 ori, pentru că toți furnizorii au acum (sau vor avea, până la iarnă) prețuri mai mari decât valoarea plafonată, iar compensarea (acei 40%) nu mai există. Din ce am citit, majoritatea contractelor figurează cu valori peste 0,60 lei, nu doar în cercul meu, dar puteți să luați o factură actuală și să verificați și voi. Ca fapt divers, pentru clienții noi, mulți furnizori au prețuri pur și simplu imposibil de înțeles (la Engie este 0,91 lei).

Deci, cine plătea iernile trecute în jur de 300 lei (în lunile friguroase), iarna aceasta va plăti 750 lei. Practic puteți înmulți cu 2,5 orice factură din iernile trecute, pentru că nu vor mai fi alți factori sau alte variabile care să modifice aceste calcule.

Este foarte posibil ca de la 1 aprilie să se prelungească aceste plafonări, dar concluzia este că iarna aceasta, toată lumea va simți atât lipsa compensării cât și noile prețuri care depășesc pragul plafonat și facturile vor fi oricum mai mari. De asemenea, nu ar fi exclus ca în unele cazuri, din eroarea furnizorilor, să nu se aplice plafonarea (au fost cazuri anul trecut) și să fiți facturați la prețul întreg (care este de >5 ori mai mare), deci factura de 300 lei să fie 1500. Dar cu o sesizare ar trebui să se rezolve, singura condiție este ca guvernul să nu rămână fără bani și să dea o nouă ordonanță prin care să modifice (în mai rău) plafonarea sau să aplice limite de consum (în prezent, la gaz nu există limite de consum).

Până la 1 aprilie, toate facturile la gaz vor fi cu 2,5 ori mai mari decât au fost până să înceapă criza energetică, asta dacă nu apar erori de la furnizori sau nu se modifică ordonanța.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 2

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner