taxa pe carbon
taxa pe carbon

Care sunt avantajele și provocările unei taxe pe carbon?

Guvernele pot ezita în implementarea unei taxe pe carbon, deoarece adoptarea de noi taxe poate fi dificilă din punct de vedere politic.

  • O taxă pe carbon care reflectă costul social al carbonului este privită ca un instrument politic esențial pentru limitarea emisiilor de carbon, scrie un economist al Băncii Mondiale.
  • Unele țări au o taxă pe carbon, dar guvernele sunt adesea mai dornice să adopte alte măsuri decât o taxă.
  • Taxele pe carbon vizează doar dioxidul de carbon emis de combustibilii fosili, lăsând afară alți compuși ai carbonului, cum ar fi metanul din agricultură.

O taxă pe carbon care reflectă costul social al carbonului este privită ca un instrument de politică esențial pentru limitarea emisiilor de carbon: prețurile ridicate la bunurile care emit carbon reduc cererea pentru acestea. Taxa pe carbon se percepe în general pe combustibilii fosili. Unele țări au adoptat deja o astfel de taxă, iar discuțiile sunt în desfășurare în altele. Există și susținători ai unei taxe globale pe carbon. Cu toate acestea, guvernele sunt adesea mai dornice să adopte alte măsuri decât o taxă pentru a limita emisiile de carbon. Și în rândul țărilor care au adoptat o taxă pe carbon, nivelurile variază substanțial, iar alături de aceasta există și alte măsuri. Este firesc să ne întrebăm de ce o taxă pe carbon nu este utilizată în mod universal în locul altor politici de limitare a emisiilor și de ce, chiar dacă există o astfel de taxă, sunt necesare și alte politici.

Există motive întemeiate pentru care guvernele ar putea să nu dorească să folosească taxele pe carbon, iar unul dintre ele se referă la impactul lor asupra bunăstării. De exemplu, o taxă pe carbon pe combustibilii fosili este adesea regresivă în ceea ce privește impactul său – îi afectează relativ mai mult pe oamenii mai săraci decât pe cei mai bogați. Chiar și atunci când ar putea fi progresiv, oamenii mai săraci suferă în continuare o pierdere a bunăstării atunci când prețurile cresc, ceea ce face coșul lor de consum mai scump. Elaborarea transferurilor pentru a le compensa această pierdere nu este o chestiune simplă. Este posibil ca sistemele de compensare să nu fie bine dezvoltate și poate fi dificil să îi identifici pe cei răniți sau să le obții fonduri. Astfel, chiar dacă guvernele impun o taxă, ele s-ar putea să se oprească în a percepe o taxă pe carbon suficient de mare pentru a reduce emisiile în măsura în care doresc. Un alt motiv pentru care guvernele pot ezita este că adoptarea de noi taxe poate fi dificilă din punct de vedere politic , deoarece există interese comerciale înrădăcinate care ar pierde.

Lăsarea prețurilor de piață la combustibilii fosili să crească imediat pentru a reflecta costurile sociale poate să nu fie de dorit și din alte motive. Taxa pe carbon pe combustibil are ca scop restructurarea economiilor prin creșterea costului unei resurse critice – sucul care le face să funcționeze. Dar restructurarea necesită timp , deoarece oamenii, capitalul și alte resurse nu circulă fără probleme în sectoare noi. În timpul tranziției, resursele pot fi șomeri pe perioade lungi, iar cu cât creșterea imediată a prețului este mai mare, cu atât mai mare este posibila perturbare pe termen scurt.

Unele dintre resursele utilizate în alte sectoare vor curge în energia regenerabilă și în sectoarele de sprijin în care atât investițiile, cât și locurile de muncă vor crește. Totuși, nici aceasta nu va compensa automat și imediat dezinvestirea în combustibili fosili, așa cum este deja evident. Nepotrivirile dintre cerere și ofertă se vor produce pe termen scurt. Adăugați la această incertitudine substanțială cu privire la mai multe variabile economice, cum ar fi dimensiunea rezervelor de combustibil, mărimea activelor blocate, asprimea iernii, direcția viitoare a politicii climatice, ritmul inovației în sectorul energiei regenerabile sau riscul cererii și este clar cum poate fi amplificată perturbarea economică.

 

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner