Bran

Bran, mai demult Bran Poarta este o localitate in judetul Brasov, Transilvania, Romania, aflata la aproximativ 30 km de orasul Brasov. Este resedinta comunei Bran. Toponimicul de Bran vine din limba turca si inseamna poarta.

Cu toate aceasta, localitatea Bran nu avea nici o legatura cu satul Poarta, ele erau desparsite initial de o padure deasa de brad si fag, padure ce se întindea dinspre sud-estul actualului castel pâna la actuala biserica ortodoxa a comunitasii Poarta.

Dupa ce acesta a fost distrus de mongoli in 1242, Sigismund al Ungariei a inceput in 1377 constructia unui castel din piatra, timp in care asezarea Bran a inceput sa se dezvolte in apropiere.

Aflat pe o culme abrupta, castelul proteja o cale strategica de trecere intre Transilvania si Valahia. In 1498 Bran a cazut in jurisdictia Brasovului.

Masuratul Laptelui Zuzu, aflat la prima edite in 2008, in perioada 19-20 iulie, are ca loc de desfasurare partia Zanoaga-Poarta, evenimentul a prezentat parada portului popular, concursuri atelaje, tracsiune greutasi, taiere busteni, foc de tabara si multe altele pe fundalul unei serbari campenesti.

Ravasitul oilor este un eveniment anual, ce are loc la sfarsitul lunii septembrie, odata cu vremea rece.

Castelul Bran este construit pe o stanca, într-un punct cheie din punct de vedere strategic.


Distribuie acest articol prietenilor tai de pe Facebook, WhatsApp si celelalte retelele de socializare, nu uita sa trimiti recenzia ta referitoare la acest subiect. Daca ai o afacere si doresti promovare, contacteaza-ne !