deseuro lemn
deseuro lemn

Acest start-up reciclează casele din lemn abandonate

  • Lemnul reprezintă 10% din deșeurile anuale din SUA.
  • Proiectul salvează lemnul din clădiri pentru a fi reutilizat și revândut la nivel local pentru a crea o economie circulară.
  • Inițiativa are și beneficii sociale, prin crearea de oportunități de muncă într-un oraș postindustrial care are o rată a șomajului de 8,5%.

O inițiativă din orașul american Baltimore vrea să salveze și să refolosească cât mai mult lemn posibil, creând totodată locuri de muncă. Baltimore Wood Project lucrează cu parteneri precum Serviciul Forestier din SUA pentru a regândi și a recupera lemnul din oraș pentru a reduce deșeurile depozitelor de deșeuri, a întineri terenurile dezafectate și a implica comunitățile locale

Proiectul-pilot salvează lemnul din clădirile abandonate și copacii urbani înainte de a-l reutiliza și de a-l revânzare la nivel local, creând astfel un sistem în buclă închisă sau o economie circulară care are o serie de beneficii de mediu, economice și sociale.

Reducerea deșeurilor din oraș

Lemnul reprezintă mai mult de 10% din deșeurile anuale din SUA și, în câțiva ani, din zonele urbane s-au generat mai multe reziduuri de arbori și lemne decât au fost recoltate din pădurile naționale, potrivit Serviciului Forestier al SUA. Aceste deșeuri sunt costisitoare pentru întreprinderile care trebuie să plătească pentru colectarea și eliminarea lor.

Baltimore post-industrial este o bază deosebit de relevantă pentru schemă, deoarece se estimează că există 16.000 de proprietăți goale, dintre care aproximativ 4.000 sunt marcate pentru demolare . Unele estimări pun chiar la peste 40.000 de loturi virane din oraș .

Recuperând atât lemnul proaspăt tăiat, cât și cel din proprietăți abandonate, Baltimore Wood Project poate reduce deșeurile; furnizarea de materiale verzi pentru construcții, fabricarea mobilei și alte sectoare; și ajută la refacerea și recuperarea cartierelor.

Deconstrucție în loc de demolare

Pe lângă beneficiile sale evidente de mediu, proiectul are și avantaje economice și sociale valoroase. Cu o populație de aproape 600.000 de locuitori, Baltimore are o rată a șomajului de 8,5% , comparativ cu o rată la nivel național de 6,2% .

Proiectul Baltimore Wood ajută la abordarea problemei șomajului în oraș, concentrându-se mai degrabă pe deconstrucție decât pe demolare, argumentând că primul creează cu șase până la opt locuri de muncă mai mult decât cel din urmă .

Acest lucru le permite celor cu bariere în calea angajării să obțină un set de abilități valoroase și, în cele din urmă, o carieră și, de asemenea, ajută la revitalizarea cartierelor în care trăiesc.

Beneficiile unei economii circulare

Lemnul recuperat și reciclat prin proiect poate fi folosit pentru clădiri durabile, mobilier și energie, printre alte utilizări.

Într-adevăr, proiectul este destinat să ajute orașul să își atingă obiectivul de un viitor durabil și să servească drept model pentru crearea unei economii circulare, care se auto-întărește în zonele urbane.

La nivel global, se estimează că tranziția către o economie circulară – care promovează eliminarea deșeurilor și utilizarea continuă în siguranță a resurselor naturale – ar putea genera beneficii economice de 4,5 trilioane de dolari până în 2030 .

Forumul Economic Mondial sprijină mișcările către crearea unei economii circulare la nivel mondial prin colaborarea la programul The Circulars Accelerator 2021 .

Acceleratorul este o colaborare cu UpLink , platforma de inovare crowdsourcing a Forumului Economic Mondial și este condus de compania de servicii profesionale Accenture în parteneriat cu Anglo American , Ecolab și Schneider Electric .

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 5 / 5. Voturi: 1

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner