11 greseli de aer conditionat care va cresc facturile
11 greseli de aer conditionat care va cresc facturile

11 greșeli de aer condiționat care vă cresc facturile

În zilele noastre, mai mult de 90% dintre case și aproape toate întreprinderile din Romania folosesc aer condiționat pentru a învinge căldura verii. De fapt, potrivit Departamentului pentru Energie, aparatele de aer condiționat folosesc aproximativ 6% din toată energia electrică produsă în Romania.

Cumpărarea sistemului greșit

Utilizați întotdeauna un aparat de aer condiționat care este dimensionat corect pentru casa dvs. O unitate supradimensionată poate porni și opri prea repede, făcând-o ineficientă în eliminarea umidității și menținerea temperaturilor uniforme. Pe de altă parte, o unitate prea mică va trebui să funcționeze în mod constant, ceea ce îi va scurta drastic durata de viață. Determinați capacitatea de răcire necesară făcând un calcul al sarcinii, ținând cont de suprafața, aspectul , izolația, funcția și ocuparea tipică a fiecărei camere. Pentru a afla mai multe consultați un antreprenor de aer condiționat.

Răcirea unei încăperi goale

Deoarece răcirea unei case goale risipește atât bani, cât și energie, treceți la un termostat programabil. Această tehnologie vă permite să creșteți și să reduceți temperatura AC pe baza unui program prestabilit, ceea ce poate economisi sute de dolari anual. Creșteți-vă și mai mult eficiența energetică prin închiderea orificiilor de ventilație din încăperile neocupate, precum și menținând dulapurilor și dulapurilor închise, astfel încât aerul în exces să nu pătrundă.

Punerea unității AC în lumina directă a soarelui

Deși aparatele de aer condiționat nu sunt cele mai atractive articole dintr-un peisaj, proprietarii de case nu ar trebui să încerce să-și „ascundă” unitatea într-un loc inoportun. Amplasarea unui aparat de aer condiționat are un impact mare asupra eficienței energetice a acestuia. Încercați să-l instalați într-un loc umbrit în partea de est sau de nord a casei dvs., deoarece prea multă lumină directă a soarelui va face sistemul să funcționeze mai greu. În plus, nu așezați arbuști sau plante ascunse prea aproape de unitate, deoarece acestea vor împiedica ventilația și pot înfunda bobinele condensatorului.

Poziționarea proastă a termostatului și a orificiilor de ventilație

În interiorul casei dvs., asigurați-vă că termostatul și orificiile de ventilație sunt poziționate corect. Amplasarea termostatului în lumina directă a soarelui sau în apropierea luminilor și a aparatelor care produc căldură oferă o citire inexactă, ceea ce face ca aparatul de aer condiționat să funcționeze peste timp. De asemenea, blocarea orificiilor de ventilație interioare cu mobilier sau perdele poate inhiba circulația adecvată a aerului.

Setarea termostatului prea scăzut

Mulți proprietari se simt mulțumiți de temperaturile înalte de 70 de ani, dar își setează termostatul mult mai jos din obișnuință. Ajustarea la o setare mai mare vă va economisi bani mari la facturile de utilități; de fapt, puteți reduce cu 3% costurile de AC pentru fiecare grad în care creșteți temperatura.

Folosiți ventilatoare

Dacă este posibil, combinați aerul condiționat cu utilizarea ventilatoarelor amplasate strategic. Orice tip de ventilator ajută la răcirea aerului care circulă prin casa ta, ceea ce te va face să te simți mai confortabil la o temperatură interioară mai ridicată. Asigurați-vă că setați ventilatoarele de tavan să funcționeze în sens invers acelor de ceasornic în timpul verii pentru a împinge aerul în jos. Rețineți că, de asemenea, ar trebui să minimizați utilizarea ventilatoarelor de evacuare în bucătărie și baie în timp ce utilizați AC, deoarece acestea elimină aerul rece din casă.

Nu lasăți ferestrele deschise

Lăsând ferestrele deschise invități umiditatea în interiorul casei tale și lasă aerul rece să scape. Apoi, aparatul dumneavoastră de aer condiționat trebuie să lucreze foarte mult pentru a compensa, irosind cantități mari de energie pe parcurs. Țineți întotdeauna ușile și ferestrele închise când AC este în funcțiune.

Curățați sau înlocuiți filtrele de aer

Curățați sau înlocuiți filtrele de aer în fiecare lună în timpul sezonului de răcire și mai des dacă filtrul pare excesiv de înfundat cu praf și resturi. Un filtru curat îmbunătățește semnificativ eficiența unui aparat de aer condiționat, scăzând consumul de energie cu 5 până la 15 la sută. La aparatele de aer condiționat centrale, filtrele sunt de obicei amplasate pe conductele de retur din pereți sau tavane . Aparatele de aer condiționat de cameră au un filtru montat pe grila frontală, în timp ce mini-spliturile fără conducte își depozitează filtrul reutilizabil într-un panou detașabil. Consultați manualul de utilizare pentru instrucțiuni exacte despre schimbarea filtrului de aer.

Nu curățați bobinele

Bateriile exterioare ale condensatorului și evaporatorului se pot înfunda cu murdărie, ceea ce blochează fluxul de aer și izolează serpentinele, reducându-le capacitatea de a gestiona eficient căldura. Pentru a preveni înfundarea bobinelor, nu așezați componentele AC lângă orificiile de ventilație ale uscătorului și îndepărtați în mod regulat frunzele căzute, iarba tăiată și alte resturi din exterior. Tăiați arbuști și alte frunze pentru a oferi cel puțin două picioare spațiu în jurul condensatorului, permițând un flux adecvat de aer.

Nu uitați de întreținerea de rutină

Întreținerea corectă a echipamentului dumneavoastră de aer condiționat va maximiza eficiența de funcționare și durata de viață efectivă a acestuia. La începutul sezonului de răcire, inspectați etanșările de pe aparatul de aer condiționat, precum și etanșările dintre unitate și casă pentru a vă asigura că nu iese aer rece. Apoi, verificați siguranțele, întreruptoarele, firele și bornele pentru coroziune; evaluați scurgerea condensului pentru un drenaj adecvat; și examinați ventilatoarele și alte părți în mișcare pentru semne de uzură.

Probabil nu apelați niciodată la un profesionist

Unele probleme cu sistemele de aer condiționat, cum ar fi scurgerile de agent frigorific, pot fi diagnosticate și reparate numai de un tehnician HVAC calificat. Solicitați unui profesionist să vă ofere sistemul o inspecție și o reglare regulată. Amintiți-vă: un apel de rutină la service va fi cel mai probabil mult mai ieftin decât o reparație de urgență!

Nu lăsați vremea caldă să vă scurgă portofelul.

Răciți-vă consumul de energie !

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți click pe stele pentru evaluare!

Rata medie 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot până acum, evaluează pagina !

adbanner